Mördarsnigeln – en överlevare

Trots problem i många år lever mördarsnigeln kvar i trädgårdar och mark. "Det är svårt, den är aggressiv och förökar sig snabbt", säger Daniel Ottosson på Fritidsodlingens riksorganisation.

Uppsala2015-06-15 13:09

Mördarsnigeln, eller den spanska skogssnigeln som den egentligen heter, kan göra stor skada på prydnadsväxter och grönsaker. Och 2015 har varit ett gynnsamt år för snigeln.

– Det har varit en mild mild vinter och en väldigt regnig maj månad. De är fler än vanligt i år. Men blir det en torr sommar, där den inte kommer ut, kan det fortfarande bli stopp på den, säger Daniel Ottosson vid trädgårdsrådgivningen på Fritidsodlingens riksorganisation.

Hur är problemen med mördarsniglar i Uppsala jämfört med andra städer?

– Det kan skilja sig väldigt mycket lokalt. Men i dag finns den i större delen av landet.

Mördarsniglar har varit väldigt omtalade under en lång tid, varför har det inte gått att komma till rätta med dem?

– Den sprider sig vid förflyttning av växter och lägger otroligt mycket ägg – och de kläcks snabbt. Den är tvåkönad och när den har lagt ägg tar det bara fyra veckor innan de kläcks. Fyra veckor senare är ungsniglarna könsmogna. Så på åtta veckor har du en helt ny population. Det har visat sig svårt att sätta stopp för den.

Finns det något man kan göra?

– En del klipper dem, andra använder öl eller eltråd. Hittills har vi inte börjat med någon sorts masskemisk bekämpning, miljöpåverkan är för stor. Det finns en mängd olika knep men det är ingen enkel sak att bli av med den här snigeln.

Vad är det som gör att den så skadlig för trädgårdsägaren?

– Den är mycket mer aggressiv än vinbärsnäckan som också är ganska utbredd. Mördarsnigeln äter mer, men framför allt förökar den sig i högre takt.

Har den inga naturliga fiender i naturen?

– Det är i så fall igelkottar, grodor och paddor. Men de föredrar i regel andra sniglar, mördarsnigeln är inte deras favoritmat tyvärr.

Gör det något centralt för att komma till rätta med det här?

– Jag arbetade inom kommunen förut och då hörde många av sig men vi var rätt så handfallna. Det finns inga krav eller riktlinjer på att kommunen ska göra något. Om vi hade börjat utrota sniglar hade vi aldrig fått något annat gjort.

Det låter hopplöst – vad har du för budskap till de som får sina trädgårdsland förstörda?

– Lämna inte kompost- eller skräphögar – det är där de förökar sig. Sedan lönar det sig att plocka dem, även om det kan kännas hopplöst. Klipp gräset – och ge inte upp.

Så bekämpar du mördarsniglarna

Kolla alla plantor du köper i handeln. Tag av krukan och kolla jordklumpen så det inte finns ägg eller småsniglar där.

De stora sniglarna håller sig utanpå jorden eller under krukorna. Förväxla inte snigelägg med de gödselkorn som kan förekomma i krukjorden. Snigelägg är genomskinliga till mjölkvita och ligger klumpvis medan gödselkornen är gulbruna, lite hårda och ligger jämnt fördelade.

För att helt gardera dig för risken att föra in sniglar kan du sätta nyköpta plantor i karantän på en markväv eller plast under god uppsikt i några veckor innan de planteras på plats. Spola av rötterna på uppgrävda plantor som du får från andra trädgårdar.

Torra, öppna ytor gillas inte av sniglar. Grus och singel tar de sig inte gärna över. Kortslaget gräs hindrar också deras framfart.

Undvik öppna växtavfallshögar och lös bråte i trädgården. Förslut alltid öppnade jord- och gödselsäckar – sniglarna kan gömma sig där.

Kompostera i slutna behållare eller sätt snigelstaket eller kant på kompostbehållaren.

Vattna på morgonen i stället för på kvällen – då torkar jorden upp snabbare.

Källa: Fritidsodlingens riksorganisation

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om