Med på torsdagens seminarium var bland annat ordförande i plan- och byggnadsnämnden, Erik Pelling (S).
– Det var en väldigt bra uppslutning av olika aktörer och det blev en intressant diskussion kring bostadsbyggande i allmänhet, säger han.
Till stor del behandlades det planerade bygget av 400 studentbostäder på Flogstavallen.
– Vi pratade även om ytterligare två detaljplanärenden: Förtätning på Rackarberget om några hundra bostäder och förtätning på Studentvägen om ungefär lika många lägenheter. Dessa tre projekt är snart färdiga, säger Erik Pelling.
Han betonar även vikten av att samla alla bostäder på en och samma plats för att underlätta för de sökande.
– Det finns en otydlighet med så många bostadsstiftelser som vi har i dag. Om vi skulle lyckas samla alla bostäder blir det inte bara lättare för studenterna att hitta och att söka bostäder, det blir dessutom lättare för oss att se hur behovet faktiskt ser ut.
Nationerna å sin sida betonade hur viktigt de var för dem att ha kvar sina bostäder och stiftelser. De blir attraktivare för blivande studenter vilket i sin tur stärker universitetet.
Är det möjligt att samla nationernas bostäder och samtidigt låta dem ha kvar sina stiftelser?
– Vår förhoppning är att det kan vara möjligt, det är självklart att nationerna värnar om sina bostäder. De är jätteviktiga aktörer och inga vinstdrivande maskiner. Men det finns många fördelar med att ha dem samlade. Exempelvis skulle den som får en studentbostad kunna ha kvar sina ködagar som sedan kan användas till att söka en vanlig bostad efter studierna. Det skulle i sin tur innebära att fler kanske väljer att stanna kvar i Uppsala för att jobba här.
Vad tar du med dig från mötet?
– Att det finns en tydlig vilja från nationerna att bidra till Uppsalas bostadsmarknad. Kommunens ansvar är att stötta detta och hitta lämpliga områden att bygga på. Bostadsrätter kommer alltid att ge mer pengar, men ibland måste vi fokusera på studentbostäder eftersom det är det som behövs.
Och självklart diskuterades även den allmänna bostadsbristen på seminariet. Kay Svensson, biträdande universitetsdirektör vid Uppsala universitet, tycker att det finns brister men att utvecklingen är på väg åt rätt håll.
– Det pågår en positiv utveckling, det är ju bara att se sig omkring, överallt ser man byggkranar, säger han.
Och studentbostäder är inte det enda som universitetet är måna om.
– Vi är nu nästan 7 000 anställda vid Uppsala universitet. Det måste finnas bostäder som inte kostar en förmögenhet, det gör det lättare att komma hit och gör universitetet mer attraktivt.
Han är tydlig med vad som är lösningen.
– Det måsta byggas billiga bostäder. När man bygger nytt är det viktigt att vara återhållsam.