Motion medicin mot sömnbesvär

Kvinnor som har stora sömnbesvär och känner sig onormalt trötta under dagen har god chans att bli kvitt problemen genom att bli mer fysiskt aktiva.

Søren Spörndly-Nees

Søren Spörndly-Nees

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2016-06-09 07:05

Den slutsatsen drar forskare vid Uppsala universitet i en ny studie, som publiceras i facktidskriften Sleep Medicine.

– Våra resultat talar starkt för att regelbunden fysisk aktivitet fungerar som ett skydd mot svårare sömnproblem, säger sjukgymnasten Søren Spörndly-Nees, doktorand vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet.

Studien omfattar drygt 5 000 kvinnor i Uppsala, som med tio års mellanrum besvarade en omfattande hälso- och livsstilsenkät. Enkäten innehöll flera frågor om olika typer av sömnbesvär, trötthet under dagen och hur fysiskt aktiva de brukade vara under fritiden.

Både när studien startade och tio år senare uppgav ungefär var sjunde kvinna att hon hade stora eller mycket stora sömnproblem i form av svårigheter att somna, täta uppvaknanden under natten eller att inte kunna somna om efter att ha vaknat tidigt på morgonen, och att hon dessutom brukade känna sig trött eller utmattad under dagen.

Men det var långtifrån alltid samma kvinnor som hade så uttalade sömnbesvär vid båda tillfällena. Över hälften av kvinnorna som hade kraftiga sömnbesvär vid det första enkättillfället hade blivit kvitt dem tio år senare, och ungefär lika många som brukade sova gott när studien startade gjorde det inte längre efter tio år.

När forskarna närmare granskade vilka som hade och vilka som klarade sig från sömnbesvär fann de tydliga samband med hur fysiskt aktiva kvinnorna var. Ju högre ”dos” av regelbunden fysisk aktivitet, desto lägre var risken för sömnproblem.

– Allra störst chans att slippa sömnproblem hade kvinnorna som vid både enkättillfällena uppgav att de flera gånger i veckan ägnade sig åt kraftig motion i form av till exempel simning, löpning eller fotboll. Omvänt var risken för fortsatta stora sömnproblem högst för dem som båda gångerna svarat att de mest brukade göra stillasittande saker som att titta på teve, säger Søren Spörndly-Nees.

Mer än var fjärde kvinna som var fysiskt inaktiv vid båda enkättillfällena hade stora eller mycket stora sömnbesvär.

Samtidigt verkar det stå klart att det finns en god chans att bli kvitt sömnproblem genom att bli mer fysiskt aktiv.

För kvinnorna som övergick från en i stort sett fysiskt inaktiv fritid till att bli måttligt fysiskt aktiva – i form av till exempel promenader eller cykling minst fyra timmar i veckan – nästan halverades risken för allvarligare sömnproblem och för dem som ökade sin fysiska aktivitet ytterligare ett snäpp var svårare sömnproblem knappt en femtedel så vanliga som för kvinnorna som fortsatte att vara fysiskt inaktiva.

– Omvänt ökade förekomsten av sömnproblem rejält bland kvinnorna som hade övergått från att vara mycket fysiskt aktiva till ett i stort sett stillasittande liv tio år senare. De positiva effekterna av motion på sömnen verkar alltså vara något av en färskvara, säger Søren Spörndly-Nees.

Finns det något mer än att öka graden av fysisk aktivitet som individen själv kan göra för att minska risken för svårare sömnbesvär?

– Ja, eftersom rökning, hög alkoholkonsumtion och psykisk stress var vanligare bland kvinnorna med sömnbesvär blir några råd att inte röka, vara måttlig med alkohol och söka hjälp och stöd vid tecken på oro och nedstämdhet, säger Søren Spörndly-Nees.

Många positiva effekter av motion

Ett stort antal studier har påvisat positiva hälsoeffekter av att leva fysiskt aktiva liv. Dit hör till exempel minskad risk för diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, flera cancerformer, benskörhet och frakturer.

Fysisk aktivitet har också samband med ökat fysiskt välbefinnande och bättre minne på äldre dar.

Nyligen visade en stor internationell studie att personer som följer Världshälsoorganisationens råd om en fysisk aktivitetsnivå som motsvarar minst 150 minuters rask promenad per vecka lever i genomsnitt tre år längre än fysiskt inaktiva personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om