Mp vill få bort kommunmyglet

Det förekommer mygel och tveksamma affärer inom Uppsala kommuns verksamhet. Det menar Miljöpartiet som nu lanserar ett handlingsprogram för ett hederligare Uppsala.

Uppsala2010-08-26 16:23

Ett skvallerpris till den anställde inom Uppsala kommun som avslöjar skumma eller felaktiga utbetalningar, ett körkort för chefer som får besluta om inköp över 50 000 kronor och som kan dras in om chefen inte sköter sig. Det är några av de konkreta förslag som Miljöpartiet nu presenterar för att Uppsala kommun ska bli hederligare.
En annan idé är att alla avtal som kommunen ingått ska redovisas på kommunens hemsida varje vecka. Det underlättar insynen i kommunens verksamhet för exempelvis intresserade företag eller medier, menar Miljöpartiet.

Affärerna runt Uppsala arena där kommunala miljoner gått till konsultuppdrag och tjänster från personer med nära koppling till arenabolaget, vilket försvarats av ansvarig kommunal tjänsteman, är ett exempel på tveksamheter, menar Miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell.
– Vi måste motverka svågerkulturen. Även om våra förslag kan leda till ett visst ökat krångel för kommunen underlättar de för våra företag som ska sälja tjänster till kommunen och det ökar förtroendet för politiker och tjänstemän hos allmänheten, säger hon.
Hennes partikollega Alf Karlsson var tidigare kommunjurist i Uppsala och sitter med i kommunrevisionen.
– Jag har absolut erfarenheter med mig från tiden som anställd jurist som gör att jag vill driva igenom de här åtgärderna. Kommunrevisionen har också i flera rapporter pekat på kontor som har problem med sin kontroll och sina avtal, exempelvis gatukontoret. Trenden är att allt ska gå snabbare och snabbare, det blir högre krav och allt ska bli mer affärsmässigt. Problemet är att våra kontrollsystem inte hänger med i den utvecklingen, säger han.

Miljöpartiet vill också ha system som säkerställer att vad exempelvis kommunfullmäktige beslutat också genomförs av kontoren. Alf Karlsson och Maria Gardfjell tar exemplet med ekologiska livsmedel . Enligt ett politiskt beslut ska de utgöra 25 procent av alla livsmedel som kommunen köper in.
- Men i dag är det bara 5 procent i Uppsala. Problemet är att det inte finns vare sig piska eller motor för cheferna att sköta sig om man inte följer ett beslut, man blir inte kritiserad för det helt enkelt, säger Alf Karlsson.
I våras avslöjade tv-programmet Uppdrag granskning omfattande fusk med fakturor och avtal inom Göteborgs kommun, som gynnade vissa entreprenörer.
Kan det hända i Uppsala?
– Ja, absolut. Men vi säger inte att det händer, säger Maria Gardfjell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om