Övervikt beror ofta på livsstil men även faktorer som genetik spelar in; vissa har helt enkelt lättare för att gå upp i vikt än andra hur orättvist det än kan tyckas vara. Men vad gör man som förälder när allmänna riktlinjer i form av vardagsmotion och tallriksmodeller inte räcker till, och när barnets viktkurva fortsätter att röra sig åt fel håll? Malin Agn, som har grundat MulligaBarn.se, är själv mamma till en överviktig flicka.
– Vi har en sund livsstil och kosthållning hemma. Vi motionerar, tänker på att äta mycket grönsaker och har bara godis på lördagar, säger hon.
Trots detta uteblev resultatet och familjen beslöt sig för att söka hjälp utifrån. Men informationen som erhölls från sjukvården var knapp och rådet att avvakta kändes inte förtroendeingivande. Att experimentera med olika dieter på ett barn är riskfullt och var inte ett alternativ för Malin Agn och hennes familj.
– Det kryllar av teorier och dieter och det testar jag gärna. På mig själv, inte på mitt barn, säger hon.
Det var då som idén om MulligaBarn.se dök upp.
– Det är så allvarliga följdsjukdomar som följer med övervikt och därför måste man uppmärksamma sådan i tid, innan barnet har utvecklat fetma, säger hon och menar att det är här föräldrar behöver vägledning till hur man kan hjälpa sitt barn på rätt sätt.
För att komma ifrån alla bantningstips och viktminskningskurer vill hon att de råd som förmedlas till föräldrarna ska ha vetenskapliga belägg och man ska även få stöd i hur man talar med sitt barn om problemet. Malin Agn förtydligar att det inte handlar om att överviktiga barn ska banta, utan snarare växa i sin vikt och avstanna en ohälsosam viktökning. Ämnet övervikt och fetma är känsligt, inte minst när det gäller barn. Som förälder till ett överviktigt barn kan man känna såväl skam som skuld. Detta hade Malin Agn i åtanke när hon valde namnet ”MulligaBarn.se”.
– Hemma säger vi ”mullig”, berättar hon. Det är lite mjukare och inte lika farligt som kanske ”överviktiga” eller ”feta”.
Dietist Bim Åkers arbetade under flera år med projektet Viktiga gruppen, ett samarbete mellan Akademiska sjukhuset, primärvården i Uppsala och idrottsföreningen Uppsala Flickorna. Gruppen lades på is för fyra år sedan och har ännu inte återupptagits. I Viktiga gruppen fick överviktiga barn och deras föräldrar prata om bra matvanor och röra på sig tillsammans. Bim Åkers menar att viktigast är att våga lita på sitt sunda förnuft och framför allt; att sluta banta.
– Mest populärt var när barnen fick prova på bland annat fäktning och judo, säger hon. Ingen behövde vara rädd för att bli utpekad som ”den tjocka”.
Sista kursen hölls hösten 2007, sedan lades Viktiga Gruppen alltså på is. Trots goda utvärderingar från såväl barn som föräldrar hänvisades det till svårigheter med finansiering och ansvarsfördelning.
– Jag blev jätteledsen, säger Bim Åkers. Föräldrarna var så oerhört tacksamma. Sådana här förebyggande projekt för barn i riskzonen behövs verkligen!
Antalet barn med övervikt har ökat kraftigt de senaste 25 åren. Av svenska barn i tio årsåldern är 20–25 procent överviktiga enligt BORIS (BarnObesitas register i Sverige). Övervikt kan leda till sjukdomarsom astma, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Hela 80 procent av de barn som är överviktiga i sex–sju årsåldern är det fortfarande när de når den senare delen av tonåren och därför är det viktigt att angripa problemet i tid.