Museum ska lyfta turismen

Bland Uppsalas museer finns outnyttjade skatter om man vill lyfta turismen i Uppsala. Omvandlingen av Biologiska museet till Biotopia visar hur långt man kan nå med små medel.

kemiElin Bohman, sex år, blandar surt och basiskt i Biotopias experimentlab.

kemiElin Bohman, sex år, blandar surt och basiskt i Biotopias experimentlab.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2015-07-23 21:58

Biotopia och Evolutionsmuseet är två av Uppsalas museer med helt olika förutsättningar, vilket visar sig tydligt i besökssiffrorna.

Evolutionsmuseet har en unik samling av fossil. Det är den största samlingen av dinosaurieskelett i Norden. Men det är bara en del av dem som visas för allmänheten. Och interaktiviteten är i princip noll.

– Nu har vi utökat öppettiderna under tiden som zoologiska museet är stängt för ombyggnad, och jag hoppas att det ska lyfta besöksantalet så mycket att det blir omöjligt att gå tillbaka till de gamla tiderna. Och vi skulle kunna göra en mycket mer pedagogisk utställning och jättebra aktiviteter om vi bara hade plats och personal för det, säger Karolina Larsson, museiintendent och informatör på Evolutionsmuseet.

Biotopia visar att man utan att satsa jättesummor kan lyfta ett museum. Före omgörningen 2007 hade man ungefär 6 000–7 000 besökare om året på Biologiska museet. 2014 var siffran 89 240, vilket gör det till Uppsalas populäraste museum, om man inte räknar Domkyrkan och Botaniska trädgården som museer.

Ombyggnaden, där man ökade interaktiviteten och gjorde miljön runt de uppstoppade djur mer intressant, kostade i storleksordningen 10 miljoner kronor. Dessutom satsar man mer på den löpande verksamheten, där pedagoger leder både organiserade aktiviteter i museet eller exkursioner i naturen.

Och även om målgruppen för Biotopia främst är Uppsalabor märker man under sommaren att det lockar även en del utländska besökare.

– Det är många utländska turister som är intresserade av svensk natur som kommer hit till oss, säger Anna Lagerqvist, naturpedagog, som just denna dag leder ett kemiexperiment för sommarlovslediga barn.

Under 2014 var det total 19 549 som besökte Evolutionsmuseets båda delar paleontologi och zoologi om man även räknar in forskare och studenter. Det är bara någon procent antalet som varje år tar sig till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, som verkar i samma nisch.

Jämförelsen med Naturhistoriska riksmuseet är dock inte helt rättvis. De har ett helt annat uppdrag och budget. Evolutionsmuseet i Uppsala verkar inom universitetets ram, och förvaltar framför allt en forskningssamling.

– Sen har vi ett ansvar att tillgängliggöra det vi har, och vi har tittat på öppettiderna till exempel, säger Margaretha Andersson, som är ansvarig för Uppsala universitets museer.

Universitetet har flera museer. Hit räknas även Linnéminnena med Botaniska trädgården och Linnés Hammarby, men även Gustavianum och utställningen på Carolina Rediviva samt mer undanskymda skatter som Myntkabinettet i Universitetshuset. Universitetets huvuduppgift är naturligtvis forskning och utbildning. Men både Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet är delägare i Destination Uppsala, vars mål är att öka turismen i Uppsala. Och här spelar museerna en viktig roll. Men i regleringsbreven från regeringen finns begränsningar i hur universitetet kan använda sina pengar.

– Vi har ett undantag som tillåter oss att bedriva museiverksamhet. Men vi får inga extra resurser för det, säger Margaretha Andersson.

På Evolutionsmuseet träffar vi på Emma Lundin Gustafsson och Alexander Lundin som är där med sina barn Alma, tre år, och Nora, 1 månad. Och här ser man att enkla modeller kan vara nog så intressanta som fullständiga dinosaurieskelett för den yngsta målgruppen.

– Dinosauriebäbisarna är gulligast, säger Alma när hon tittar på de modeller av dinosaurieägg som finns i samma monter som skallen till en Tyrannosaurus rex.

Besökare på Uppsalas museer

Museum besökare 2014

Biotopia 89 240

Upplandsmuseet 69 428

Gustavianum 48 897

Konstmuseet 44 322

Gamla Uppsala Museum 25 824

Bror Hjorths hus 20 900

Linneträdgården, inklusive Linnémuseet 18 166

Tropiska växthuset och orangeriet i Botan ca 14 000–18 000

Disagården 12 899

Linnés Hammarby 9 020

Carolina Rediviva (2013, sommaren) 8 000

Evolutionsmuseet paleontologi 5 723

Medicinhistoriska museet 5 269

Evolutionsmuseet zoologi 4 758

Vasaborgen 3 393

Uppsala industriminnesförening 1 800

Pumphuset 1 284

Myntkabinettet 1 057

Walmstedtska gården 127

Fredens Hus

I de fall siffrorna finns specificerade är det enskilda besökare. Till Evolutionsmuseets båda enheter kommer ungefär lika många i organiserad form som skolklasser, studenter och forskare. Flera av museerna, som till exempel Myntkabinettet, Disagården och Vasaborgen har begränsade öppettider endast vissa dagar eller under sommaren, vilket naturligtvis påverkar antalet besökare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om