Musikskolan kan bli kulturskola - Farhågor för nedskärningar
Stora förändringar kan ske inom kommunala musikskolan i Uppsala. Teater, dans och bild kan komma att ingå i verksamheten men farhågor finns för nedskärningar och att musiken får stryka på foten.
Kommunala musikskolans rektor Kaj Anderberg har inget emot en breddad verksamhet, men konstaterar att det knappast kan förenas med nya besparingskrav. 2 200 elever har i dag plats i musikundervisningen, 1 500 står alltjämt i kö.
Arbetsmaterial
Enligt förslaget till uppdragsplan för barn- och ungdomsnämnden krävs en reducering av verksamheten vid musikskolan och de frivilliga kommunala idrottsskolorna, för att klara budgetramarna. Handlingen är än så länge ett arbetsmaterial, inget beslut är fattat, men nämndens vice ordförande, Cecilia Forss (m), säger nej till både besparingar och ändrad inriktning:
- Vi ser musikskolan som en kvalificerad undervisning som kan vara direkt yrkesförberedande. Jag gissar att minskade anslag måste ske på bekostnad av enskilda elever, i synnerhet om pengarna också ska räcka till annan skapande verksamhet.
Vill tona ned
Nämndens ordförande Bengt Sandblad (s) vill tona ned farhågorna för minskade anslag:
— Då får vi svårt att leva upp till ambitionerna för verksamheten. Det gäller snarare att se om vi kan få ut ännu mer för pengarna, säger han.
UNT: Vad sker med köerna till musikskolan om fler ämnen ska föras till verksamheten?
— Det är ett dilemma. Vi har inget färdigt svar på den frågan och bland annat därför vill vi ha en utredning.
Från tjänstemannahåll konstateras att uppräkningen med knappt två procent för fritids- och kultursektorn nästa år måste leda till effektiviseringar eller besparingar. En grundläggande prioritering i det förslag som nämnden får ta ställning till före sommaren har varit förebyggande verksamhet som fritidsgårdar och fritidsklubbar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!