Mutor på SLU utreds vidare

De misstänkta mutorna på SLU utreds nu av Riksenheten mot korruption. Det företag vars anställda misstänks ha mutat tjänstemän på universitet har även tidigare figurerat i utredningar om mutor.

Uppsala2016-07-13 07:05

Som UNT tidigare har rapporterat har tre anställda på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, sagt upp sig efter att det har väckts misstankar om att de tagit emot mutor från ett företag inom IT-sektorn.

LÄS MER: SLU-anställda misstänks för mutbrott

IT-företaget har även tidigare figurerat i utredningar om misstänkta mutbrott. För mindre än två år sedan bjöd företaget exempevis in 1 300 anställda hos sina kund­bolag till en företagspresentation i Stockholm. Efter presentationen bjöd företaget kunderna, varav många finns inom kommuner och landsting, på en landslagsmatch i fotboll. Händelsen utreddes i flera kommuner men ledde aldrig till åtal. Även när det gäller de SLU-anställda finns fotbollsmatcher och en fotbollsresa till Nice med i utredningen.

Det nationella korruptionsgruppen hos polisen fick in en anmälan om det misstänkta mutbrottet på SLU i maj men kan inte uttala sig utöver att bekräfta att en förundersökning pågår. Ärendet har tagits upp av Riks­enheten mot korruption men inte heller där kan man uttala sig på grund av för­undersökningssekretess.

– Generellt i de fall där det finns två parter i ett misstänkt mutbrott utreds båda parter för tagande respektive givande av muta, det som tidigare kallades bestickning, säger Kim Andrews, chefs­åklagare på Riksenheten mot korruption.

Oftast är det en fysisk person, den som erbjudit någon en muta, som utreds för mutbrott och som vidare kan fällas för givande av muta. Visar det sig i utredningen att företaget har bristfälliga policys och regler och att företagsledningen borde ha uppmärksammat händelsen kan det även få ekonomiska konvekvenser för företagsledningen.

– Mål för korruption är ofta personer som är lönsamma att påverka för leverantörer av varor eller tjänster. Det kan handla om ansvariga för att få in produkter på en marknad, inköpare, de som sysslar med offentliga upphandlingar och så vidare, säger Kim Andrews.

Varje år utreds runt 100 mutbrott i Sverige, varav de flesta gäller kommuner och landsting. Hur vanligt det är att universitet förekommer i utredningar om mutor kan Kim Andrews inte svara på.

– Ofta handlar det om myndighetspersoner som anmäler att de blivit ­erbjudna någonting för att se mellan fingrarna, säger Kim ­Andrews.

Både för tagande av muta och givande eller erbjudande av muta är straffsatsen böter eller fängelse i upp till två år. Värdet på mutan avgör sedan om mutbrottet anses grovt eller inte. Vid grova mutbrott är straffsatsen fängelse i upp till sex år.

Detta har hänt

Tre anställda på SLU som arbetat med inköp av teknisk utrustning misstänks för mutbrott. Enligt en intern utredning genomförd på SLU misstänks en koordinator, en arbetsledare och arbetsledarens chef för att ha tagit emot eller tänkt ta emot mutor från ett leverantörsföretag. Det handlar bland annat om utlandsresor, restaurangbesök, vinprovning och evenemang som fotbollsmatcher och gokart-körning. Efter en utlandsresa tecknades ett leasingkontrakt mellan SLU och leverantören värt 1,5 miljoner kronor om året. En konkurrent till leverantören uppmärksammade SLU på vad som försiggick. De tre anställda sade upp sig efter avslöjandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om