UNT avslöjade i höstas att en tidigare chef för vad som då kallades egendomsförvaltningen fått sparken. Det avgångsvederlag han fick kostar SLU 1,5 miljoner kronor. Bakgrunden var chefens sätt att sköta verksamheten, med misstankar om brott mot upphandlingslagar, jäv vid upphandlingar och etiska tvivelaktigheter när entreprenörer anlitats, med mera. Ytterligare ett skäl var de kraftigt ökade kostnaderna för den stora forskningsbondgården i Lövsta.
Kritiken mot chefen kom i dagen i två rapporter där SLU:s egna granskare slog fast att bristerna i styrnigen av egendomsförvaltningen var så stora att universitetets varumärke och rykte i samhället riskerades.
Efter rapporterna har en åtgärdsplan satts i verket. Men enligt en fördjupad uppföljning som nu har gjorts, finns stora brister kvar. Enligt granskarna finns det risk för mutor, jäv vid inköp, bestickning, utdragna skadeståndsprocesser till följd av otillåtna upphandlingar, direkta oegentligheter eller för vad man kallar bedrägligt beteende, på grund av mutorna.
Nivån på de här riskerna anges till mycket höga. Inom andra områden har utredarna sett risker som man klassificerar som höga. Enligt Stefan Lindqvist, chef för den nya större infrastrukturavdelningen, pågår ett förbättringsarbete för fullt.
– Vi jobbar med de här frågorna och vi ska till sommaren redovisa för styrelsen vad vi gör och vad vi har gjort för att förbättra situationen.
Hur kan egendomsförvaltningen ha kunnat få skötas på ett så här kritiserat sätt?
– Den här verksamheten står för två procent av SLU:s omsättning. Men allt fokus i övriga organisationen har legat på de övriga 98 procent. Nu har det blivit intresse från ledningen för den här verksamheten, och det är bra. Vi är på rätt väg, säger Stefan Lindqvist.
Även SLU:s universitetsdirektör Martin Melkersson tror att egendomsförvaltningens annorlunda uppgifter jämfört med resten av SLU:s varit en förutsättning för att en miljö med den här typen av allvarliga brister har kunna utvecklas.
– De är något av ett kommersiellt företag som ska sälja exempelvis fastigheter eller spannmål, men de är det i myndighetsform. Det har rört till det.
Men ett företag måste väl ha god styrning, intern kontroll och etiska riktlinjer för att fungera bra och effektivt?
– Självklart är det så, och vi har anmodat verksamheten att ta tag i det här, säger Martin Melkersson.