Det framgår av en svensk-ugandisk studie, som publiceras i den ledande medicintidskriften New England Journal of Medicine.
– Ett glädjande resultat, som bör leda till att fler patienter med ljumskbråck får chansen till operation hög kvalitet i låg- och medelinkomstländer, säger läkaren, forskaren och Uppsalabon Jenny Löfgren vid Umeå universitet.
Vid operationer av ljumskbåck är det numera rutin att lägga in ett plastnät. Nätet fungerar som ett slags armering och minskar därmed risken för att bråcket ska komma tillbaka.
De medicinska bråcknäten är dock dyra. På flera platser i låginkomstländer har därför kirurger av kostnadsskäl i stället använt myggnät när de opererat ljumskbråck.
– Ingen före oss har dock på ett noga kontrollerat sätt undersökt om myggnät är tillräckligt bra alternativ för att kunna rekommenderas, säger Jenny Löfgren.
Studien omfattar drygt 300 män med ljumskbråck i östra Uganda. Med slumpens hjälp fördelades de på en grupp som fick medicinska bråcknät och en grupp som fick steriliserade myggnät inopererade.
Uppföljningar efter ett par veckor och efter ett år visar att det inte spelade någon roll vilken typ av när de fick. Andelen som hade någon komplikation i form av till exempel svullnad eller infektion i operationsområdet var densamma i båda grupperna och bara en patient fick tillbaka sitt ljumskbråck.
– Det är mycket bra resultat och att den ende patienten med återfall fanns i gruppen som opererades med myggnät förklaras helt av slumpen, säger Jenny Löfgren.