Myt att mediciner testas bara på män

Det är en myt att mediciner prövas nästan bara på män för att sedan använda mest av kvinnor. De allra flesta läkemedel som kommer ut på marknaden har testats på både kvinnor och män.

Uppsala2004-07-06 00:00
Det framgår av en genomgång av könsfördelningen i läkemedelsprövningar, som publiceras i det nya numret av tidskriften Information från Läkemedelsverket.
Granskningen har gjorts mot bakgrund av den i debatten ofta framförda uppfattningen att nya mediciner oftast testats enbart på män. Till och med i en statlig utredning för ett par år sedan påstods att "i dag är endast ett fåtal läkemedel testade på kvinnor när de kommer ut på marknaden".
Så är dock inte fallet, visar den granskning som Läkemedelsverket i Uppsala gjort.
Minst 80 procent av alla prövningar av läkemedel på patienter sedan 1990 har varit planerade att omfatta såväl kvinnor som män. De prövningar som inte har varit det har gällt läkemedel som är avsedda att användas vid sjukdomar som drabbar enbart eller så gott som enbart det ena eller andra könet.

Fann en obalans
Prövningar av läkemedel mot bröstcancer till exempel har omfattat enbart kvinnor och prövningar av läkemedel mot godartad prostataförstoring har omfattat enbart män.
Den enda obalans som Läkemedelsverket funnit när det gäller könsfördelningen i planerade läkemedelsstudier gäller de allra första faserna i prövningsschemat, när läkemedlen testas på en mindre grupp friska frivilliga försökspersoner.
Enlig Läkemedelsverket kan säkerhetsskäl vara en viktig förklaring till detta eftersom sådana så kallade fas 1-studier ofta startas innan resultaten av djurförsöken kring läkemedlens eventuella fosterskadande effekter är klara.
Även efter det att läkemedelsprövningarna genomförts — inte bara när de planerats — har de som regel omfattat både kvinnor och män.

Varierat kraftigt
Könsfördelningen har dock varierat kraftigt mellan olika läkemedelsprövningar. I en del har en stor majoritet av patienterna varit män. I andra har de allra flesta deltagarna varit kvinnor.
Förklaringen till detta är att förekomsten av de sjukdomar som läkemedlen prövats mot skiljer sig mellan könen.
"Således dominerar kvinnor exempelvis i studier av depression, demenssjukdomar och reumatoid artrit medan män dominerar inom hjärta-kärlområdet", skriver Läkemedelsverket.

Liten skillnad i omsättning
Utifrån resultaten av ett antal prövningar har verket också granskat den vanliga uppfattningen att det finns skillnader mellan hur kvinnors respektive mäns kroppar tar upp och bryter ner läkemedel, vilket i sin tur skulle göra att effekterna och biverkningarna av dem skiljer sig mellan könen. Enligt Läkemedelsverket är det dock bara i undantagsfall som det finns så stora skillnader mellan hur kvinnors respektive mäns kroppar omsätter läkemedel att de har betydelse för läkemedlens effekter eller biverkningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om