Någon att prata med
Många drar sig för att kontakta Barnombudsmannen (BO) fast de vill. Det kan kännas läskigt att ringa och prata om något som känns svårt och jobbigt. Ibland kanske man inte heller vet vart man ska vända sig.
Ida Bylund är Barnombudsman i Uppsala och hjälper barn och ungdomar när de behöver någon vuxen att prata med.
Foto: Pernilla Sjöholm
De vanligaste saker barn ringer om är problem hemma, mobbning i skolan eller att man är orättvist behandlad av rektor eller lärare i skolan. Ett annat vanligt problem är tjejer som mår dåligt och skär sig.
Det är mest tjejer som ringer. När killar ringer kan det bli en del busringningar och frågor om sex.
— Men jag svarar glatt på deras frågor, skrattar Ida Bylund.
Hon tycker det är viktigt att vända sig till killar lite mera.
— Jag skulle vilja starta killgrupper, precis som jag har haft tjejgrupper. Det finns ett sug efter det, säger hon.
Tillsammans med Ida Bylund jobbar tre personer till på BO i Uppsala. Mycket av arbetstiden går åt till att göra klassbesök.
— Hittills har vi varit i årskurs sju och pratat, så det är mest ungdomar som känner till oss. Vi ska börja besöka fyror för att komma ut till lite yngre, berättar Ida Bylund.
BO ordnar barnhearings (utfrågningar), då barn får träffa politiker i Stadshuset. Andra möten ordnas på Grand i Uppsala, där ungdomar och politiker träffas tre gånger varje termin. De ger också ut tidningen Word, där barn och ungdomar skriver om det
som känns viktigt.
— Vi jobbar med att barn och ungdomar ska få sin röst hörd, säger Ida Bylund.
Till BO kan man vända sig med allt möjligt. Till exempel: "Bussen kör för fort utanför, vad kan jag göra?". Mest är det faktiskt vuxna som ringer.
Oftast fungerar BO som en sluss och kan tala om var man kan få hjälp med det man undrar över. Om det gäller allvarliga problem hänvisar de till sociala myndigheterna.
FAKTA
Barnombudsmannen (BO) i Uppsala började som en jourtelefon för barn. BO är en förening som inte hör till kommunen eller någon annan. Den är varken politisk eller religiös. Den jobbar enligt FN:s konvention om barnets rättigheter. Enligt FN är man barn tills man har fyllt 18 år.
Till BO kan både barn och vuxna vända sig och få råd eller stöd. Man kan ringa eller mejla. Man behöver inte säga sitt namn om man inte vill.
Mer information finns på www.dinbarnombudsman.nu
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!