"Något alla på avdelningen gör"

Psykologen förnekar inte att hen har läst varken Ellinors eller andra patienters journaler utan säger att det är något "alla på avdelningen gör".  Men enligt psykiatriledningen är det strikt förbjudet att läsa journalanteckningar som inte rör den direkta vården.

Uppsala2014-08-12 06:01

När UNT kontaktar den anklagade psykologen förnekar denne inte att hen har läst sina patienters journaler.

– Det som jag gör, gör alla på avdelningen. Det är så vi hanterar journaler. Det pågår diskussioner med fack, arbetsgivare och bland kolleger om hur vi ska hantera det här med att läsa journaler för det finns en osäkerhet kring området, säger psykologen.

Ytterligare vill denne inte bemöta anklagelserna men förnekar inte heller det ursäktande smset till Ellinor.

– Jag är absolut inte intresserad av att kommentera eller förklara det. Men ibland säger man saker för att man är orolig för vad som ska hända med patienten och för att undvika att patienten skadar sig själv, säger psykologen.

Men enligt psykiatriledningen är det psykologen påstås ha gjort strikt förbjudet. Endast en psykolog eller annan vårdpersonal som behöver informationen i sitt arbete för att ge vård har rätt att läsa en journal. Ingrid Sahlin, verksamhetschef på psykiatrin på Akademiska sjukhuset, kan inte kommentera Ellinors ärende men säger generellt att alla typer av journalintrång är väldigt allvarliga.

– Vi har sekretess i vården och vi måste verkligen hantera det väldigt seriöst. Det är patienten som styr vad personalen ska få tillgång till. Det är oerhört viktigt att patienten kan känna att uppgifterna man lämnar på ett ställe också stannar där. Det är väldigt ovanligt att journalintrång inträffar. Det händer kanske en gång per år, om ens det, säger Ingrid Sahlin.

I vissa fall kan det vara tillåtet att läsa en patients journalanteckningar, till exempel i akuta situationer som gäller liv eller död eller om patienten ger sin tillåtelse.

Kan det någonsin vara väsentligt att flera gånger i månaden gå in och läsa en patients journalanteckningar från andra vårdinrättningar?

– Jag känner en viss tveksamhet till det. Jag tycker inte att det låter rimligt, säger Ingrid Sahlin.

 Mats Holmberg är den jurist vid Uppsala läns landsting som har Ellinors ärende på sitt bord. Han bekräftar att en utredning gällande vad psykologen gjort just nu pågår. Den förväntas pågå åtminstone under hela augusti.

– Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet. Men generellt vill jag understryka att man måste vara försiktig med att spekulera i misstänkta fall av dataintrång. I flera fall så finns det förklaringar som berättigar att personal gått in och läst en patients journal, säger Mats Holmberg.

Dataintrång i vården

Uppsala läns landsting blev först i Europa med så kallade loggar som regi­strerar namnen på alla de personer som har besökt en journal. Om det kommer fram att en vårdanställd läst en journal som denne inte varit behörig att läsa tar sjukhuset fram en logg­rapport. Sedan har ansvariga avdelningschefer och eventuellt jurister en diskussion med vederbörande som får förklara varför den gått in i journalen.

Därefter gör avdelningschefer tillsammans med chefs­läkare en bedömning om hur allvarlig situationen är; om en varning ska utfärdas eller om det ska gå vidare till åtal. En person som har gjort sig skyldig till dataintrång kan dömas till fängelse i upp till två år. Sett till tidigare domar är dock den vanligaste påföljden dagsböter.

Det finns tidigare fall där läkare vid ett enstaka tillfälle varit inne och läst en journal läkaren inte var behörig att läsa och på grund av det blivit åtalad och avskedad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om