Når inte ända fram i viktigaste frågan

Alliansen får grönt ljus för 14 av 20 centrala vallöften från 2010. Men skolan är akilleshälen. Där når alliansen inte ändra fram.

Tyst lässtund i bänkarna under en lektion i ämnet svenska.

Tyst lässtund i bänkarna under en lektion i ämnet svenska.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Uppsala2014-09-06 14:40

Totalt innehöll 2010 års valplattform 43 löften. UNT har valt ut 20 av de mest konkreta från olika områden. Granskningen visar att Alliansen bara missat tre. Ytterligare fyra får till hälften godkänt. Resten får grönt ljus.

Det alliansen inte klarat är att skapa en trygg och god arbetsmiljö i skolan utan mobbning och kränkande särbehandling. Även löftet "att alla elever ska ha godkända betyg" har varit svårt att nå. De elever som slutar grundskolan med godkänt i alla ämnen har visserligen ökat, men nära 20 procent klarar inte kraven.

När det gäller de lägre årskurserna så har det gått bättre. Skolbarnomsorgen har fått en starkare roll som pedagogisk resurs och alla barn som vill får plats. Stödet till elever som har svårt att läsa-, skriva och räkna har ökat och för alla som går ut årskurs tre har en läsa, räkna och skriva- garanti införts.

– Vi gick till val på att satsa mer på de lägre årskurserna Alla ska kunna läsa, räkna och skriva när de lämnar lågstadiet. Det är viktigt för att klara kraven i högre årskurser och kommer att få genomslag på sikt, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (FP).

När kommer alla elever att ha godkända betyg som ni lovade?

– Det kan jag inte svara på, men vi har ökat andelen i år. De är högre nu är 2010. Men det är nästan omöjligt att nå 100 procent.

Varför lovar ni det då?

– Det är inte ett löfte utan en vision. Ingen politisk majoritet kommer att kunna uppnå 100 procent godkända betyg. Det finns alltid elever som av olika anledningar inte kommer att klara målen. Men vi väljer att sätta ett högt mål då når vi längre, säger Mohamad Hassan.

Kommunalråd Cecilia Forss (M) som ansvarar för grundskolan är självkritisk.

– Grundskolan har inte riktigt klarat av uppgiften att ge alla elever det individuella stöd de behöver. Vi måste jobba på för att få skolan att höja elevernas betyg och ge lärarna mer tid i klassrummet. Idag ägnar de bara en tredjedal av dagen med eleverna. Lärarnas förväntningar på eleverna måste också bli högre. Då kan man nå bra resultat oberoende av socioekonomiska förhållanden, säger hon.

Vad är du mest nöjd med?

– Att vi har satt fokus på kunskap och betyg i skolan och att vi tar mer del av de forskningsresultat som finns i skolan.

Och mindre nöjd med?

– Vi borde ha börjat höja lärarlönerna tidigare. Jag skulle också vilja att vi hade en skola där alla känner sig trygga och välkomna, säger Cecilia Forss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om