– Vi försöker få till ett möte mellan boende, markägare, arrendatorer och jaktlag, säger Thomas Norrby, talesperson för Utvecklingsrådet för Storvretabygden(USB).
Enligt honom kan man inte säga att det finns någon utbredd oro i samhället, men många har reagerat på att vildsvinen på senare tid har synts till vid tomtgränserna i exempelvis bostadsområdet Vretalund och vid idrottsplatsen.
Enligt honom är det bara i något enstaka fall som vildsvin tagit sig in i en villaträdgård och gått lös på gräsmatta och rabatter.
Tord Andersson i Storvreta jaktlag anser att vildsvinen har kommit riktigt nära Storvreta först under de senaste åren.
– Vi började jaga för ungefär fem år sedan och har skjutit fler för varje år som gått. På senare år har vi skjutit 13–14 djur om året, uppskattar han.
Det finns fler jaktlag i närheten som bidrar till att hålla stammen nere. Men det är inte lätt att begränsa antalet.
– De får sju-åtta kultingar per kull och är extremt svåra att jaga, säger Tord Andersson, som gärna skulle se nya regler för jakten.
– I dag är det bara tillåtet att använda fast belysning. Om man fick använda rörlig belysning på vapnet så skulle jakten förenklas och bli säkrare, säger han.
Han berättar att hans jaktlag har några åtlar med ärtspridare som ska underlätta jakten. I övrigt gäller det att få det skygga djuret på kornet efter mörkrets inbrott eftersom de är nattaktiva. Dagtid ligger de och sover och utgör knappast någon risk för skogsvandrare.