Näringslivet: "En katastrof för oss"

Näringslivet i Uppsala reagerar starkt på SJ:s beslut att lägga ned pendeln. "En katastrof för vår region", säger Anna-Lena Holmström.

Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt näringsliv.

Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt näringsliv.

Foto: STEFAN TELL

Uppsala2024-08-27 14:04

På tisdagsförmiddagen kom beskedet att SJ lägger ned Uppsalapendeln. Något som har fått många att förargas och förvånas. För näringslivet i Uppsala är goda pendlingsmöjligheter en viktig förutsättning för bland annat kompetensförsörjning men även goda kundkontakter.

– En katastrof för vår region, arbetsmarknaden krymper när möjligheten att röra sig minskar. Risken är stor att arbetstagare nu inte tar ett pendlingsjobb och samma sak gäller arbetsgivare som kanske väljer bort någon som måste pendla, säger Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringslivs regionchef i Uppsala.

– Jag har förståelse för att SJ måste vara lönsamma och fattar det här beslutet men det förändrar inte resultatet för oss. Det är nog svårt som det är att hitta rätt kompetens med allt tågstrul som varit. Den situation förvärras av det här beslutet, säger hon.

– Vi får verkligen hoppas att Mälartåg fyller luckorna SJ lämnar efter sig, men det är inget man kan ta för givet. 

SJ:s beslut innebär att ett stort ansvar hamnar på Mälardalstrafik, menar Tomas Stavbom, regionchef på Uppsala Handelskammare.

– Det viktigaste är att vi har väl fungerande och effektiva tågförbindelser mellan Uppsala och Stockholm, oavsett vem som sköter trafiken. När nu Mälardalstrafik ansökt om att ta över trafik efter SJ på sträckan förutsätter jag att man klarar att utöka sin trafik och att biljettpriserna inte påverkas. Ett stort ansvar kommer att vila på dem, säger han.

 Tomas Stavbom betonar även att det är viktigt att utbyggnaden till fyra spår kommer i gång så snart som möjligt.

– När väl byggandet är igång måste det genomföras på ett sätt som inte påverkar trafiken under tiden.

 Hur viktigt är bra tågförbindelser mellan Uppsala och Stockholm?

– För arbetsmarknaden är det helt avgörande. Både företagen och de anställda måste kunna lita på att man tar sig till och från jobbet, säger Tomas Stavbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!