Behoven av att gräva i gatorna syns tydligt i statistiken över begärda gräv- och schaktningsförfrågningar. För tio år sedan fick Uppsala kommun cirka fem förfrågningar i veckan. Nu kommer mellan 15 och 20 om dagen.
– Som mest kan vi ha 300 ärenden på gång samtidigt. Det kan vara allt från privatpersoner som vill dra en fiberkabel till sin villa till stora komplicerade grävningar som tar väldigt lång tid att göra, säger Michael Eriksson som är gatu- och parkchef vid Uppsala kommun.
Ungefär tio procent av grävningarna är jobb som sker i kommunens regi. Resten är privata grävningar som bostadsbolag och andra gör.
– Många tror att det är kommunen som gräver överallt. Men vår roll är att samordna grävningarna så att de går så fort som möjligt att genomföra och för att minska olägenheterna i trafiken, säger Michael Eriksson.
Det ökade trycket har lett till att personalstyrkan som administrerar ansökningarna om schaktningar har fördubblats från tre till sex personer. Så kommer det att förbli. Många komplicerade projekt ligger nämligen i pipen. Ett av dem är att lyfta hela gågatan som med åren har sjunkit. Höjningen kommer att ta flera år och ska ske i etapper. Byggstart för det planeras 2019.
– Men innan dess så måste vi åtgärda Nybron år 2019. Den är gammal och det tränger in vatten i bron så vi måste åtgärda tätskiktet. Det innebär att hela bron måste stängas av och busstrafiken ledas i andra riktningar, säger Michael Eriksson.
Ombyggnaden av Dag Hammarskjölds väg i samband med Ulleråkerprojektet kommer också att bli en stor utmaning. Vägen är i dag för hög i förhållande till de nya bostadsområden som ska byggas så en del av vägen måste sänkas. Under byggtiden måste den troligen stängas av och trafiken ledas om.
Vattenfall kommer att stå för många grävningar de kommande tio åren. Bolaget planerar att byta ut cirka tre mil av sina fjärrvärmekulvertar. De är upp emot 50 år gamla och behöver förnyas. Under årens lopp har de utsatts för både rost och vattenläckage. Enligt Vattenfall Affärsutvecklings chef Adrian Berg von Linde finns många kulvertar i Uppsalas centralare delar.
– Våra planer är att förnya cirka tre kilometer av kulvertsystemet varje år. Det ska ske successivt beroende på ledningarnas status och hur stadsplaneringen kommer att se ut, säger han.
Förutom förnyelsen av det gamla kulvertnätet ska en del nyinvesteringar göras, i huvudsak utanför stadskärnan.
För att förbättra för alla parter håller stadsbyggnadsförvaltningen på att ta fram en digital karta över Uppsala där varje planerat vägarbete kommer att synas. Kartan ska också innehålla information om byggprojekt som kan komma att innebära att delar av vissa gator måste stängas av.
– Vi ska lägga upp kartan på kommunens hemsida så att allmänheten kan gå in och titta på vad som är på gång. Där ska finnas förslag på alternativa färdvägar förbi större markarbeten så att Uppsalaborna kan planera sin resväg. Kartan kommer också att ge oss själva en bättre överblick och planering av alla projekt som är på gång.
Michael Eriksson tror att kartan kommer att bli värdefull för fastighetsägarna och för näringslivet.
– Man kommer att kunna se vad som planeras, men även åtgärder så pågår i nutid, säger han.