Nästan alla unga klarar infarkten

Sedan akut ballongvidgning blev rutin överlever nästan alla yngre patienter som insjuknat i en stor akut hjärtinfarkt.

Stefan James.

Stefan James.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-11-25 06:00

Det framgår av en dansk-svensk studie, som publiceras i facktidskriften International Journal of Cardiology.

– Våra resultat är mycket glädjande. Förutsatt att patienterna hinner komma till sjukhus och behandlas med ballongvidgning är prognosen utomordentligt god för yngre kvinnor och män som drabbas av en akut hjärtinfarkt, säger professor Stefan James vid Uppsala kliniska forskningscentrum, UCR.

Det är ovanligt att unga vuxna personer drabbas av hjärtinfarkt. De allra flesta som insjuknar i akut hjärtinfarkt har uppnått pensionsåldern. Av nära 17 000 patienter i östra Danmark och södra Sverige som ingår i den nya studien var bara 1 026 eller drygt sex procent yngre än 46 år.

En akut hjärtinfarkt orsakas av att en blodpopp i något åderförkalkat kranskärl stoppar blodflödet till en del av hjärtmuskeln. För att hjärtat inte ska få omfattande skador och patienten i värsta fall dö till följd av dem rekommenderas numera att alla patienter akut genomgår ballongvidgning av kranskärlet med blodproppen så att blodflödet till hjärtmuskeln snabbt återställs.

Det är väl känt att den sortens behandling överlag har förbättrat överlevnaden för patienter med hjärtinfarkt, men fram till nu har det varit oklart vilka effekter den haft för just yngre patienter.

– Nu ser vi dock att prognosen för patienterna i den gruppen på både på kort och på flera års sikt är än mycket bättre än för äldre patienter, säger Stefan James.

I siffror innebär det att över 99 procent (!) av patienterna som var yngre än 46 år kunde skrivas ut från sjukhuset och var i livet ett år efter infarkten, jämfört med 96,2 procent av patienterna som var äldre än så. Några år efter hjärtinfarkten levde fortfarande 93,7 procent av de yngre patienterna, jämfört med 71,5 procent av patienterna i den äldre gruppen.

Åtta av tio patienter som insjuknade i akut hjärtinfarkt innan de fyllt 46 år var män.

– Enligt en del tidigare studier har kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt i unga år sämre prognos än männen. I vår studie, som är den största i sitt slag, ser vi dock ingen sådan könsskillnad. Av kända riskfaktorer var det bara diabetes som verkade försämra prognosen för unga patienter med hjärtinfarkt, säger Stefan James.

Drygt två tredjedelar av kvinnorna och männen som insjuknade i hjärtinfarkt före 46 års ålder rökte och de flesta av dem var överviktiga eller feta.

– Det talar för att antalet fall av hjärtinfarkt bland unga vuxna skulle kunna sänkas rejält om fler avstod från att röka och undvek att lägga på sig övervikt, säger Stefan James.

Rökning vanlig hos unga med infarkt

Det finns flera andra skillnader en åldern mellan unga vuxna och äldre patienter med hjärtinfarkt.

Högt blodtryck, blodfettesrubbningar och diabetes är till exempel betydligt vanligare hos äldre än hos yngre patienter. Äldre har dessutom för det mesta mer utbredda förträngningar till följd av åderförkalkning i kranskärlen.

Däremot är övervikt och fetma liksom rökning mycket vanligare hos yngre än hos äldre patienter med hjärtinfakt. Drygt 71 procent av kvinnorna och männen som drabbades av hjärtinfarkt innan de fyllt 46 år var rökare och deras genomsnittliga BMI-värde var 28. Gränsen för övervikt går vid ett BMI på 25.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om