– Jag är med i V-Dala och Smålands. Det har man inte fått förut. Jag bor i V-Dalas bostäder, men har engagerat mig här på Smålands, säger Lina Ocamp som hänger med kompisar utanför Smålands nation och ska förbereda något slags spex.
I somras försvann kårobligatoriet efter många och långa politiska strider. Men trots att studenterna frivilligt strömmat till i nästan lika stora skaror som vanligt är det för tidigt att blåsa faran över. Det menar Fredrik Pettersson, Curator curatorum, på nationernas samlingsorgan, Kuratorskonventet. Han följer dagligen nationernas inskrivningssiffror.
– Det ser jättebra ut, både när det gäller nyinskrivna och hur många som skrivit in sig totalt. Men inte förrän alla studenter fasats ut som läst här med kårobligatoriet kan vi säga något om vilka effekter förändringen haft. Vi ska nu lägga upp en strategi för marknadsföring av nationerna på lång sikt, säger han.
Just nu har nationerna cirka 30 000 registrerade medlemmar, förra året var siffran 32 000. Nationerna ser ut att locka fler än studentkåren där drygt 25 000 skrivit in sig till dags dato, jämfört med 34 000 när studenterna var tvungna att vara medlemmar.
– Men vi hade kalkylerat med ett tapp till 10 000. Vi ser det som en signal på att studenterna har förtroende för oss, säger Karin Nordlund, vice ordförande i studentkåren.
Förutom medlemsavgifterna får kåren numer också stöd från staten per inskriven student som ska kompensera för det tänkta tappet i medlemsintäkter. När nu medlemmarna blivit betydligt fler än beräknat innebär det en tryggare ekonomisk situation. Samtidigt har kåravgiften sänkts drastiskt.
– Vi har samma ekonomiska förutsättningar i år som i fjol, när ni vi nu lägger vår budgeten, säger Karin Nordlund.
På Gamla torget står ett gäng nya juriststudenter som alla valt att skriva in sig i någon nation. Alla utom en har också gått med i kåren.
– Jag vill inte parasitera på kåren och dra nytta av deras arbete utan att betala, motiverar Amanda Wiggh.
Men alla är de ense om att det känns helt naturligt att kår- och nationsobligatoriet är borta.
– Det känns faktiskt konstigt att det en gång varit ett tvång, säger Karin Hallåker.
Nationer lika poppis som förr
Det befarade medlemsraset i studentkårer och nationer har uteblivit. Det visar färsk statistik över antalet inskrivna. En del väljer till och med att vara med i flera nationer.
Julia Brorsson, David Gudmundsson, Lina Ocamp, Katja Hägg.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!