Nattvandrare kan stoppa oro på bussar

Bråk och fylleri bland resenärer i kollektivtrafiken kan utgöra en risk för trafiksäkerheten. Upplands Lokaltrafik vill försöka få nattvandrare att resa med bussar och tåg för att skapa en tryggare miljö.

Eva-Leena Jöers Hjorter kör en av stadsbussarna och ser gärna nattvandrare på bussen.

Eva-Leena Jöers Hjorter kör en av stadsbussarna och ser gärna nattvandrare på bussen.

Foto: Annika af Klercker

Uppsala2008-02-16 20:00
Hot mot förare och risken för rån och våld har de senaste åren lett till krav på totalstopp för kontanter som betalningsmedel på bussar och andra kollektiva färdmedel. Men stökiga passagerare kan också utgöra en annan säkerhetsrisk, som gäller alla ombord:
- Det finns en trafiksäkerhetsaspekt i den här frågan som behöver lyftas fram. Ett gäng onyktra ungdomar på en nattbuss behöver inte betyda risk för hot eller våld, men kan däremot ofta vara en trafikfara, säger Håkan Åhlin, säkerhetsansvarig på Upplands Lokaltrafik (UL), som organiserar all kollektivtrafik i Uppsala län.
Risken är, enligt UL, att föraren blir störd av passagerarna eller tvingas rikta sin uppmärksamhet mot det som händer ombord och därför blir mindre koncentrerad på trafiksituationen. Ett förslag för att öka säkerheten är att få nattvandrande vuxna som färdas på bussar eller Upptåget under helgkvällar och nätter. Tanken är att de vuxnas närvaro ska motverka bråk och skadegörelse under färden, ungefär på samma sätt som nattvandrarna arbetar utomhus i Uppsala och på andra orter i länet.

Nattvandrarna har dock ingen särskild befogenhet att ingripa mot bråk eller hot. Deras arbete går ut på att finnas på plats, men inte handgripligt stoppa skadegörelse eller slagsmål.
- Det finns röster för att ha fler väktare ombord, men vi tror att nattvandrare kan ha bäst effekt i den här typen av situationer, säger Håkan Åhlin.
UL vill att nattvandrarna ska kunna färdas på linjer där det finns behov av att lugna ned stämningen under kvällar och nätter.

Redan i dag åker nattvandrare med kollektivtrafiken, men då oftast för att ta sig till och från sina "arbetspass". En idé är att de förses med en bricka eller nyckelring som gäller som färdbiljett. Förslaget är en del i ett större projekt för att samordna nattvandrandet i Uppsala län. Ett problem i sammanhanget har varit att engagera tillräckligt många personer för att få en fungerande verksamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om