NCK-kritiken tas upp i nästa vecka

Styrelsen för Nationellt centrum för kvinnofrid kommer att ta upp kritiken mot verksamheten nästa vecka. Innan dess sker inget. Förre landstingsrådet Mats O Karlsson (S) kände till missnöjet sedan tidigare. Men han kommer inte att agera.

Uppsala2010-10-07 11:00

Mats O Karlsson sitter som ledamot i Nationellt centrum för kvinnofrids, NCK:s, styrelse som representant för Uppsala läns landsting.
– Jag hade fått enstaka signaler av den karaktär som framkommer i de tidningsartiklar som publicerats, att det fanns ett missnöje bland personalen om hur verksamheten sköttes. Vilka som stod för kritiken kan jag inte närmare gå in på, säger han.

Varför gjorde du inget?
– Det handlade om enstaka signaler och sådant hörs från de flesta arbetsplatser. Under samma tid presterade ju verksamheten bra resultat, många rapporter kom fram och den växte snabbt. Jag tyckte inte det fanns anledning att gå vidare.
Vad anser du i dag?
– Om det som framkommit stämmer så ser det inte bra ut. Som ledamot har man anledning att vara bekymrad, ett sådant här missnöje kan påverka hela verksamheten negativt.

Trots det kommer inte Mats O Karlsson att agera när styrelsen samlas nästa vecka. Han anser inte att ansvaret för arbetsmiljöfrågor ligger på styrelsens ansvar.
– Det här är en så kallad insynsstyrelse som ska se till att verksamheten fungerar och vi har inte befogenheter att gå in på arbetsmiljön. Det är chefernas sak.
Men kritiken handlar ju om hur verksamheten fungerar och arbetsmiljön är en del av den?
– Vårt ansvar är bara att se till verksamhetens resultat, inte hur den bedrivs. Ansvaret för verksamheten vilar på cheferna och bidragsgivarna – staten – och till viss del universitetet. Det finns också ett förslag på att insynsstyrelsen ska upphöra i sin nuvarande form. Jag kommer inte att agera, säger han.

Om styrelsens ordförande Lena Svenaeus är av samma åsikt är oklart. Till Uppsalatidningen har hon sagt att styrelsen kan ingripa om det uppstår allvarliga problem i verksamheten. Hon vill i dagsläget inte kommentera ärendet. På styrelsemötet som ska hållas den 15 oktober finns dock arbetsmiljön som en punkt på dagordningen.
– Vi kommer att få en redogörelse för hur arbetsmiljön fungerar av NCK:s ledning då. Vi vill ha en så fullständig bild som möjligt. Innan dess vill jag inte lämna några kommentarer, säger hon.

BAKGRUND: NCK-KRITIK

För en dryg vecka sedan berättade UNT om det missnöje som många anställda på Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) känner. Flera anser att ledningen har en auktoritär och kontrollerande ledarstil som kväver nya idéer och skapar osäkerhet. En rapport om missförhållandena har hemlighållits. Flera anställda har slutat.
Ledningen har dock tillbakavisat kritiken och sagt att organisationsförändringar och ett högt arbetstempo kan vara orsak till missnöjet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om