Nedsläckning väcker ilska i kransorter

Även boende i kransorter som Storvreta och Björklinge upprörs över Uppsala kommuns sätt att spara pengar genom att släcka gatubelysning.

Släckta lampor på Salagatan mellan Vaksala torg och Norrtäljegatan.

Släckta lampor på Salagatan mellan Vaksala torg och Norrtäljegatan.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2013-08-02 07:01

Vissa säger att beslutet om att släcka ner en tredjedel av gatubelysningen slår hårdare här än i centrala Uppsala.

Utanför en av matbutikerna i Storvreta står Annette Finlay med sin dotter Amy Finlay. De har båda två märkt att det blivit mörkare sedan Uppsala kommun släckte ner delar av gatubelysningen.

– Vi har en gångväg en bit från vår gata där jag brukar gå ut med hunden. Där har de släckt flera lampor och det är lite läskigt att gå där sent på kvällen i mörkret, säger Annette Finlay.

Både mor och dotter har märkt av att flera Storvretabor reagerat på de mörklagda gatorna. Många tycker att det är ett konstigt beslut.

– Ingen tycker att det är positivt, säger Amy Finlay.

Annette Finlay säger att hon kan ha förståelse för att kommunen är i behov av att spara pengar men tycker inte att man kan spara in på gatubelysning eftersom bland annat risken för brott ökar.

Som UNT berättat de senaste dagarna beslutade gatu- och samhällsmiljönämnden att från och med den 1 juli släcka en tredjedel av gatubelysningen i kommunen. Anledningen är ett förväntat budgetunderskott på 12,5 miljoner som ska ha orsakats av höjda kostnader för vinterväghållning och färdtjänst. Kommunalrådet Stefan Hanna (C) har sagt till UNT att de åtgärder man nu vidtagit var den enda möjliga lösningen för att på kort sikt få bukt på det ekonomiska underskottet.

Beslutet har fått effekt i hela kommunen. En rörelsehindrad man i Björklinge som har hört av sig till UNT säger att det blir mörkare i Björklinge än i centrala Uppsala.

– Det märks ju tydligare utanför stadskärnan. På vår gata finns ett tiotal gatlyktor, men bara en lyser. På de gång- och cykelbanor som finns runt vårt villaområde är det helt kolsvart, säger mannen som vill vara anonym på grund av risken för att drabbas av inbrott nu när gatan är nedsläckt.

Mannen berättar att hans fru och barn inte längre vågar gå till bussen i mörkret eftersom de tycker det är obehagligt.

Hos Uppsalapolisen får man in reaktioner på de släckta gatlamporna från boende i alla stadsdelar.

– De som ringer är förbannade över att det är mörkt och undrar om inte polisen kan patrullera lite extra just nu, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.

Enligt honom så kan mörka platser innebära en ökad risk för brottslighet.

– Upplysta platser är alltid att föredra. Särskilt platser med mycket växtlighet och buskage kan innebära en ökad brottsrisk eftersom man inte ser lika bra i mörkret, säger Christer Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om