Nekades a-kassa trots att reglerna följts
I tre månader stod Elisabeth Nylander från Knivsta helt utan inkomst. Unionens a-kassa nekade henne arbetslöshetsersättning trots att hon följt alla regler.
Elisabeth Nylander
Foto: Kattis Strömgren
Elisabeth Nylander har jobbat under många år på Uppsala kommun, senast på arbetsmarknadsenheten. 2007 fick hon ett erbjudande om avgångsvederlag om en årslön.
- Jag funderade länge innan jag tackade ja, och jag hade mycket kontakt med Unionen för att få klarhet i hur avgångsvederlaget skulle fungera, säger Elisabeth Nylander.
Avgångsvederlaget innebar att hennes anställning upphörde 1 oktober 2007 men att hon fortsatte att få lön fram till 30 september 2008. Hon fick också delta i en stödinsats för karriärväxling, men hon lyckades inte få något nytt jobb.
Redan två veckor innan avgångsvederlaget skulle löpa ut kontaktade hon Arbetsförmedlingen och berättade att hon sannolikt skulle behöva skriva in sig som arbetssökande, och kontaktade också Unionens a-kassa. Den 1 oktober 2008, första dagen som arbetslös, skrev hon också in sig och begärde arbetslöshetsersättning, allt enligt reglerna.
Men några pengar fick hon inte. Hon kontaktade Unionens a-kassa upprepade gånger under oktober för att få besked om hur det gick med hennes ansökan.
- Jag var lite nervös, men de besked jag hade fått från Unionen var att jag hade rätt till a-kasseersättning från 1 oktober, så jag räknade med att jag skulle få pengarna i slutet av oktober, säger Elisabeth Nylander.
Först 11 november kom avslagsbeskedet från Unionens a-kassa. Motiveringen var att hennes avgångsvederlag skulle räcka fram till 24 december 2008. Först på juldagen kunde Elisabeth Nylander få arbetslöshetsersättning.
- Jag förstod ingenting. Avgångsvederlaget gällde ju fram till sista september och motsvarade min vanliga månadslön. Hur kan a-kassan då säga att avgångsvederlaget gäller tre månader till? Jag har fortfarande inte fått ett svar jag kan begripa.
När hon till slut fick ersättning, i slutet av januari, då visade sig att ersättningen var avsevärt lägre än hon hade trott.
- Jag har hela tiden gått med en klump i magen och undrat hur jag ska klara mig. Nu måste jag försöka betala av räkningarna men det blir svårt eftersom ersättningen är mycket lägre än vad som sagts tidigare, säger Elisabeth Nylander.
Orsaken till att hon fick gå utan a-kasseersättning och att ersättningen blev lägre än beräknat, var att hon var sjukskriven i drygt fyra veckor våren 2007. A-kassorna använder numera bara arbetsinkomst, inte inkomst från Försäkringskassan (som till exempel sjukpeng och föräldrapeng), som underlag för uträkning av arbetslöshetsersättningen.
Uppsala kommun gav henne en årslön i vederlag, men hennes faktiska lön från arbetsgivaren under de tolv månaderna innan anställningen upphörde var lägre än vederlaget, eftersom hon varit sjuk i fyra veckor. I a-kassans omräkning skulle därför vederlaget ha räckt betydligt längre.
- Detta är reglerat i lagar och förordningar och inget vi kan ändra på. Vi ska räkna på hur länge ett vederlag räcker baserat på den genomsnittliga inkomsten från arbete under ett år. Vi får inte räkna med inkomst från sjukpeng eller föräldrapeng, säger Anna-Lena Leksell, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.
En märklig omständighet är att om lönen är noll kronor under en hel kalendermånad, räknas inte den månaden - då går man tillbaka ytterligare en månad i tiden för att få fram genomsnittslönen under tolvmånadersperioden. Effekten är att om Elisabeth Nylander hade varit sjuk från 1 maj till 31 maj 2007 i stället för från mitten av april till mitten av maj, ja då hade hon fått sin arbetslöshetsersättning redan 1 oktober.
Kalendereffekten innebär också att den som varit sjuk i en hel kalendermånad får ut mer a-kasseersättning än den som varit sjuk i en halv kalendermånad.
Ulf Solhall, regionchef för Unionen i Uppland, anser att det är orimligt.
- Det här fallet får väl vara ett exempel på att reglerna slår väldigt olyckligt. Lagstiftaren borde se över det här. När det gäller kalendereffekten blir det inte konsekvent, säger Ulf Solhall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!