Nekas återförening med sina barn

Den eritreanske journalisten ­Habte Tesfamicael Asfha har fått uppehållstillstånd i Sverige, men hans barn sitter fast i ­Sudan och får inte återförenas med sin pappa. Migrationsverket betvivlar deras ålder. Horribelt och inhumant, säger politiker om Migrationsverkets agerande.

­- Det är fruktansvärt. jag har lidit i flera år, säger Habte Tesfamicael Asfha.

­- Det är fruktansvärt. jag har lidit i flera år, säger Habte Tesfamicael Asfha.

Foto: Emma Eriksson

Uppsala2010-01-15 08:00
UNT har tidigare uppmärksammat den regimkritiska journalisten och Uppsalabon Habte Tesfamicael Asfhas fall. Då för att det länge såg ut som att han inte skulle få uppehållstillstånd i Sverige, trots att journalisten och svenske medborgaren Dawit Isaak sam­tidigt sitter fängslad i Eritrea.

Efter omprövning fick Habte Tesfamicael Asfha slutligen asyl, men hans familj finns kvar i Afrika. Hans fru och två av deras fyra barn är kvar i Eritrea, medan de två övriga barnen, en 16-årig dotter och en son nyss fyllda 18, har flytt till Sudan i hopp om att därifrån kunna komma till Sverige. För det behövs ett beslut från Migrationsverket om återförenande med pappan, vilket kräver att deras identiteter styrks. Enligt Habte Tesfamicael Asfhas har barn under 18 år inte pass i Eritrea.
- Och jag skulle aldrig våga skicka dem till Eritreas ambassad i Sudan eftersom jag är en regimkritisk journalist. De skulle hamna i problem, säger han.

Därför har barnens ­eritreans­ka födelseattester lämnats till Migrationsverket. Men verket har bedömt att dokumenten inte har tillräckligt högt bevisvärde. I brist på andra handlingar, som pass, kräver nu Migrationsverket att barnen genomgår en läkarundersökning för att de ska ålderbestämmas.
Enligt svenska konsulatet i Sudan tillåter dock inte Sudan sådana undersökningar om man inte är medborgare i Sudan eller är född i landet. I stället kan nu barnen komma att hänvisas till Addis Abeba i Etiopien och där genomgå en läkarundersökning. En sådan resa måste dock familjen bekosta själv.
I en månad har ärendet stått och stampat. Habte Tesfamicael ­Asfha har inte fått någon information om varför inget händer.
- Det här är fruktansvärt, och jag har redan lidit i flera år. Jag tror inte att det här kan vara sant. Att barnen skulle behöva resa till ett annat land för en läkarundersökning låter som ett ­mycket ­inhumant skämt, säger Habte Tesfamicael Asfha.

Skulle barnen söka asyl i Sverige skulle de med största sannolikhet få uppehållstillstånd, trots att de saknar pass.
- I stort sett alla eritreaner får uppehållstillstånd i Sverige i dag, men då krävs att de kommer till Sverige först. Enligt lagen får vi inte bevilja uppehållstillstånd till någon som inte finns i Sveriges, ­säger Johan Rahm, Migrationsverkets presschef.
Läget är alltså så att två personer som skulle få stanna i Sverige, men är oförmögna att ta sig hit, inte kan återförenas med sin pappa i Sverige för att Migrationsverket ifrågasätter deras ålder.

Det här låter befängt för en utomstående. Det är ju samma personer?
- Ja, men det är två helt olika ­lagar som styr, dels lagen om asyl, och dels lagen om återförenande. Vi måste följa lagarna. Har man synpunkter på det får man vända sig till politikerna, säger Johan Rahm.

Cecilia Wikström, folkpartistisk EU-parlamentariker från Uppsala, har tidigare engagerat sig i Habte Tesfamicael Asfhas fall. Hon reagerar mycket starkt på Migrationsverkets hantering.
- Horribelt, inhumant och pinsamt. Vi måste visa att vi är ett land där humanistiska principer be­tyder något. Det är den djupaste av cynismer att en kollega till ­Dawit Isaak tvingas vara med om det här - i Sverige, säger hon.
Även Solveig Zander (C), som sitter i det riksdagsutskott som hanterar migrationsfrågorna, tycker att det verkar som att byråkratin satts före humaniteten i det här fallet.
- Det här låter inte klokt. Byråkrati ska inte sätta käppar i hjulet för ett återförenande. Vi har tydligt sagt att barns återförenande med sina familjer är viktigt, ­säger hon.

Barnen har tidigare levt i flyktingläger i Sudan men bor i dag hos släktingar i ­huvudstaden Khartoum. Habte Tesfamicael ­Asfha har inte sett sina barn sedan 2004 när han kom till Sverige, men har kontakt med dem via telefon.
- De bara väntar på besked. Allt känns fruktansvärt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om