År 2007 beslutade alliansen i Uppsala kommun att handla upp undervisningen i svenska för invandrare, sfi. Tre fick uppdraget; förutom Vuxenutbildningen Linné som drivs att kommunen, företagen Lernia och Hermods. Enligt Lena Borgudd Nilsson rektor för Vuxenutbildningen Linné som var kritisk till upphandlingen har ingen uppföljning av resultaten gjorts. Därför har hon själv tagit fram offentlig statistik från Skolverkets om hur Uppsala kommun ligger till jämfört med andra stora städer i landet.
Den visar att Uppsala låg i topp innan 2007. Andelen elever som klarade i sfi:s slutprov låg på 45 procent mot genomsnittet i landet som var 33 procent. I dag är situationen den omvända. Uppsala ligger på 35 procent. Medan snittet i landet är 47. Sedan 2007 har antalet timmar varje elev behöver för att klara sitt slutprov ökat från drygt 400 till nära 750.
- När vi hade sfi i egen regi låg vi bra till. Vi hade bra genomströmning och en hög procent klarade sina studier. Vi var bland de bästa i landet, säger Lena Borgudd Nilsson.
Hon tror inte att kommunen tjänat något på att lägga ut sfi- undervisningen på tre aktörer.
- Nej. Varje anordnare har en så liten volym elever så det går inte lika enkelt att vara flexibel. Tidigare kunde vi flytta snabba elever till högre kurser och låta de som var långsammare få en utökad tid. Vi kunde ha grupper för läs- och skrivstöd, samt grupper med svensk uttalsträning för olika modersmålsgrupper Det går inte nu. Dagens situation gagnar inte de studerande.
Lena Borgudd Nilsson har lämnat över siffrorna till utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden som hon tycker ska utreda saken ordentligt. Nämndens ordförande kommunalrådet Mohamad Hassan (FP) anser dock att Lena Borgudd Nilsson drar förhastade slutsatser.
- Det hon påstår stämmer inte med verkligheten. Man kan inte jämföra siffrorna för den gamla sfi:n med den nya. Det finns en flera omständigheter som man måste ta hänsyn till. Sedan 2007 har vi infört arbetslinjen som en del i undervisningen. Det innebär att de som studerar också är ute på praktik. Vissa har får jobb ett tag och återkommer sedan. Sånt leder till att fler behöver mer tid, säger han.
Att studenternas praktik skulle sinka undervisningen tycker Lena Borgudd Nilsson är underligt.
- Ett av argumenten för att införa praktik i undervisningen var ju att man skulle lära sig svenska bättre på jobbet. Det borde i så fall ha lett till bättre studieresultat, säger hon.
Enligt Mohamad Hassan har också kommunen fått ta emot en "anstormning" masterstudenter från universitetet som är välmotiverade för studier, men inte i svenska språket. Det har försämrat resultatet för sfi-undervisningen. Han har dock skyndsamt satt i gång en utredning för att bringa klarhet.
- Självklart ska vi titta på det här. Men jag tycker det är märkligt att en av utförarna, (läs Lena Borgudd Nilsson), försöker smutskasta de andra aktörerna, säger han.
Visar inte de siffrorna hon tagit fram att Uppsala klarar sig sämre nu än tidigare?
- Det är för tidigt att dra de slutsatserna, säger Mohamad Hassan.
Lena Borgudd Nilsson reagerar starkt på Mohamad Hassans på stående om smutskastning.
- Jag smutskastar ingen aktör. Statistiken visar att samtliga studievägar uppvisar ett sämre resultat 2010 än före 2007. Alla sfi-studerande är förlorare, säger hon.