Märsta. - Det är inte svårt att förstå. Det gick på direkten, säger Aron Moeld, som likt sina klasskompisar tycker att det är roligt med det flippade klassrummet.
Det omvända klassrummet är en modell för skolarbetet där läraren i förväg spelar in sina genomgångar. Läraren kan också göra skriva blogginlägg. Eleverna kollar genomgångarna innan de går till lektionen. På det sättet kan lektionerna användas till elevernas frågor och individuellt stöd.
Metoden kallas för ”att flippa”, från det engelska begreppet the flipped classroom.
Lär sig i egen takt
Och så här kan det gå till: på en blogg läser eleverna texter, undersöker länkar, lyssnar på engelska låtar och tittar på kortfilmer innan lektionen. De kan även svara på frågor i ett onlineformulär.
På det sättet lär de sig i sin egen takt, och har tillgång till genomgångarna som ligger kvar på bloggen.
På Sätunaskolan träffade Sigtunabygdens reporter en klass som jobbar mycket utifrån klassbloggen Sätunakrokodilerna. Allt material är samlat där: texter, kortfilmer och ljudinspelningar. Där ligger också information till föräldrarna.
- Om man vill veta något eller har glömt bort något så kan man alltid kolla på bloggen, säger läraren Cecilia Meijer.
- Genom att flippa behöver vi inte längre bära på så mycket papper. Vi kollar bloggen hemma och svarar på frågor direkt i bloggen, säger en eleven Kevin Bergqvist.
Eleverna går i årskurs tre, men de började med arbetsmetoden redan förra året.
Cecilia Meijer tycker inte att det är svårt att guida barnen att använda bloggen, eftersom de är duktiga på att använda datorer och surfplattor.
Eleverna har surfplattor
Alla har tillgång till dator hemma. Och det underlättar att alla elever har fått surfplattor. På Sätunaskolan genomför man ett projekt där varje elev i årskurs tre får var sin surfplatta.
Liknande projekt finns på 13 av 15 grundskolor i Sigtuna kommun.
Anna-Karin Jansson, vars son går i trean på Sätunaskolan, tittar flera gånger per vecka på bloggen Sätunakrokodilerna för att se vad sonen gör i skolan.
- Jag har alltid tid att titta medan jag sitter på tåget. Hemma tittar sonen och jag tillsammans. Det är smidigt, säger mamman Anna-Karin Jansson.
Är det mycket jobb för dig som lärare?
- I början, när man sätter igång med något nytt som bloggen och filminspelningen. Men efter ett tag går det smidigt, det är väldigt roligt, säger läraren Cecilia Meijer.
Hur man flippar lärde hon sig genom en utbildning och genom sociala medier, bland annat en stor Facebook-grupp med nästan 2 000 aktiva medlemmar. Det finns bra program att göra filmer med, till exempel Explain Everything.
Sigtunabygdens reporter kollade vad eleverna gjorde förra veckan. Där står det: ”I fredags hade vi besök av en journalist från Sigtunabygden! Det känns så klart väldigt roligt att vi får berätta om vårt sätt att arbeta!”