Njurtest avslöjar hjärtrisker

Två vanliga njurtest ökar kraftigt möjligheterna att bedöma risken för att en person ska insjukna och dö i någon hjärt-kärlsjukdom.

Johan Ärnlöv

Johan Ärnlöv

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2015-05-29 13:00

Det visar en internationell jättestudie, som på fredagen publicerades i vetenskapstidskriften Lancet Diabetes & Endochrinology.

– Våra resultat kan få betydelse världen över för bedömningen av den enskildes risk för hjärt-kärlsjukdom och behov av förebyggande behandling, säger professor Johan Ärnlöv, verksam vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.

Forskarnas så kallade metanalys omfattar nära 640 000 kvinnor och män, som har följt upp under i medeltal nio år.

Som väntat var högt blodtryck, höga kolesterolvärden och rökning starkt kopplade till förhöjd risk att insjukna och dö i någon hjärt-kärlsjukdom under uppföljningstiden. Men också mått på njurfunktionen och äggvita i urinen hade samband med ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

– Faktiskt var äggvita i urinen ännu starkare kopplad till risken för hjärt-kärlsjukdom än någon av de enskilda traditionella riskfaktorerna, säger Johan Ärnlöv.

Ju fler riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom en person har, desto större är risken totalt sett för att insjukna och desto viktigare är behandlingar och livsstilsförändringar för att minska den.

– Vi ser att det finns goda skäl att utöver traditionella riskfaktorer även ta med njurfunktionen och äggvita i urinen i denna totalbedömning av en individs risk för hjärt-kärlsjukdom. Detta bör vara ganska enkelt att genomföra. Redan i dag tas årligen miljontals njurprover rutinmässigt inom sjukvården, säger Johan Ärnlöv.

Största studien som gjorts

Forskarnas metaanalys omfattar deltagarna i 24 studier från Nordamerika, Asien, Australien och Europa, däribland den så kallade Ulsamstudien i Uppsala. Med sina nära 640 000 deltagare är det den i särklass största studie som gjorts kring värdet av njurtester i bedömningar av risken för hjärt-kärlsjukdom.

Att njurarna läcker äggvita eller har nedsatt förmåga att rena blodet påverkar blodtrycket och ämnesomsättningen negativt, vilket ökar risken både för ytterligare njurskador och risken för hjärt-kärlsjukdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om