GUB kör stadstrafikens gröna bussar för Upplands Lokaltrafiks räkning. Antalet anställda är 510, varav de flesta är busschaufförer. Flera av dem är starkt kritiska mot den skärpning av mobiltelefonpolicyn som genomfördes i somras. Nu är chaufförerna totalförbjudna att använda sina mobiltelefoner när de befinner sig inne i bussen. Det spelar ingen roll om de står med motorn avstängd vid en ändhållplats och har en stund över innan det är dags att köra igen.
– Jag tycker att det är lite löjligt. Dessutom är det opraktiskt att inte kunna kolla vår app med scheman och annan viktig jobbinformation. I så fall måste vi göra det utanför bussen, säger en busschaufför till UNT.
Chauffören, som vill vara anonym, berättar att missnöjet med de nya reglerna är utbrett. Många tycker att det är obegripligt att det är tillåtet att läsa en tidning eller en bok medan mobilen är totalförbjuden.
– Vi har skärpt reglerna på grund av att de gamla missbrukades, säger Jan Burström.
Tidigare hände det att chaufförer använde mobilen under färd, vilket aldrig varit tillåtet. Däremot var det ok att använda mobilen när bussen stod stilla vid en ändhållplats. Jan Burström anser att den nya policyn är tydligare och nu inte kan missförstås.
Konsekvensen blir att det är tillåtet att ta del av nyheterna i tidningen inne i bussen medan man tvingas stiga ur fordonet om man vill surfa in på en nyhetssajt via telefonen.
Den förare som UNT varit i kontakt med uppger att chefer i privata bilar spionerat på chaufförer i stillastående bussar för att kunna rapportera dem för brott mot mobilpolicyn.
Det förnekar Jan Burström kraftfullt.
– Något sådant förekommer absolut inte. Vi har en GUB-märkt trafikledarbil som används för serviceärenden. Om den personalen ser chaufförer som fingrar på mobilen så rapporterar de förstås det.
Han har själv rapporterat förare, fast då har det rört sig om bussar ute i trafiken.
– Vi gör inte det här för att jävlas med personalen. Men vi måste tydligen ha glasklara regler utan gråzon för att det ska fungera. Vi tar säkerheten på stort allvar. Det är samma med alkoholen där vi också har nolltolerans medan samhällets gräns ligger på 0,2 promille.
I mobiltelefonpolicyn framgår att om en förare ertappas med att bryta mot policyn blir han eller hon kallad till samtal, händelsen noteras och en påföljd meddelas.
– Förare riskerar att få löneavdrag och går då miste om pengar ur den pott som används för att belöna prickfria förare, säger chauffören.
"Upprepade förseelser kan leda till avsked", avslutas policydokumentet som UNT tagit del av.
Enligt chauffören har bussförarnas fackförbund Kommunal kontaktats. Beskedet därifrån är att facket ogillar reglerna men att man inte kan göra något.