Det visar forskare vid Uppsala universitet i en studie, som publiceras i nätupplagan av tidskriften Journal of Internal Medicine.
– Det går det att minska många riskfaktorer genom att förändra kosten. För många kan förändringen nog underlättas av att det finns detta närproducerade alternativ till medelhavskosten, säger doktoranden Viola Adamsson vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.
I studien fick 88 lätt överviktiga kvinnor och män med måttligt förhöjda kolesterolvärden äta antingen sin vanliga mat eller en specialtillagad nordisk variant av medelhavskost med en hel del fisk, rotsaker, magra mjölkprodukter och fullkornsprodukter.
När studien avslutades efter sex veckor visade en jämförelse att den nordiska specialkosten haft flera positiva effekter.
Till skillnad från deltagarna som fortsatt att äta sin vanliga mat hade de som åt den nordiska kosten sänkt halten av skadligt kolesterol i blodet med drygt en femtedel och blodtrycket med nästan sju enheter. Och fastän det inte fanns några begränsningar för hur mycket de fick äta hade de också gått ner i vikt.
– När liknande effekter som vi sett i vår studie åstadkoms med läkemedel sjunker den långsiktiga risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. I fortsatta studier kommer vi nu att gå vidare och undersöka om en nordisk kost påverkar hälsan även på längre sikt, säger Viola Adamsson.
Nordisk kost bra för hälsan
Det går att äta lika nyttigt som ”medelhavskosten” med inhemska producerade råvaror. Även mat som tillagas med nordiska råvaror kan sänka kolesterolet och blodtrycket, minska kroppsvikten och förbättra kroppens förmåga att utnyttja hormonet insulin.
STOCKHOLM 20030703 Grillmat på restaurang Lux på Lilla Essingen i Stockholm. Matjesill med gräddfil och färskpotatis Foto: Gunnar Lundmark / Svd / SCANPIX code 30102
Foto: Gunnar Lundmark / Svd / SCANPIX
Den nordiska kosten bestod av en hel del fet fisk som lax, strömming och sill, men bara litet gris- och nötkött. Till matlagning, dressing och smörgåsar användes rapsolja och flytande och bredbart margarin.
Deltagarna åt mycket frukt och grönt av nordiskt ursprung, däribland en hel del baljväxter och rotsaker, och fullkornsprodukter baserade på korn, havre och råg. Bara magra mjölkprodukter och magra styckningsdelar användes.