Nu börjar köerna bli kortare

Alliansen i Uppsala har suttit vid makten en halv mandatperiod. En genomgång visar att en lång rad vallöften uppfyllts. Men var det så här du som Uppsalabo ville se förändringarna i Uppsala? Tyck till på unt.se.

"Här har jag det bra", säger Runa Gustafson som efter bara två veckors väntan fick plats på ett äldreboende i Uppsala.

"Här har jag det bra", säger Runa Gustafson som efter bara två veckors väntan fick plats på ett äldreboende i Uppsala.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-09-08 06:00
Fler platser på äldreboenden för att korta köerna. Det var de borgerliga partiernas mål när de tillträdde efter valet. Och antalet gamla i kö har minskat kraftigt, men frågan är om alliansen kan ta åt sig hela äran.

89-åriga Runa Gustafson sitter bekvämt tillbakalutad i sin läsfåtölj på Stenhagens äldreboende med en bok om Linné i knät. Utanför fönstret kan hon se granarna vaja i vinden men det bästa med hennes nya lägenhet är inte utsikten utan närheten till de tre döttrarna i Uppsala.
Att hon numera kan träffa sina barn så gott som dagligen i stället för en gång i månaden kan hon tacka äldreomsorgen i Uppsala för. Fram till i vintras bodde hon i Småland.
Hon är svårt rörelsehindrad och fick vistas i månader på ett boende, trots att det egentligen rörde sig om ett korttidshem.
- Redan för ett år sedan sökte jag plats på ett äldreboende i Uppsala men det blev nej. Sedan gjorde jag en ny ansökan i vintras och på bara 14 dagar var allt klart, berättar Runa Gustafson.

En viktig orsak till att det gick så snabbt vid den senaste ansökningen var att Stenhagens äldreboende med 80 platser slog upp portarna i februari i år och i ett slag halverades kön. UNT har under åren skrivit en rad artiklar om äldre som tvingats bo kvar hemma trots att de varit svårt handikappade eller demenssjuka.
Bakgrunden är att uttjänta äldreboenden i Uppsala hade rivits i rask takt. Tanken var att äldre i ökad utsträckning skulle bo kvar hemma men hemtjänsten byggdes inte ut tillräckligt snabbt. Det uppstod långa köer för dem som ville komma in på ett boende.
I dag är situationen betydligt bättre. Det gäller i synnerhet för dem som köat mer än tre månader, den gräns där kommunen riskerar att få betala en straffavgift. Sedan januari 2007, då Uppsalaalliansen tillträdde, har antalet med så långa kötider minskat från ett 50-tal personer till bara fem-sex stycken.

Åter till Runa Gustafson på äldreboendet i Stenhagen. Hon är väldigt nöjd med sin lilla etta som har badrum, kylskåp, kokvrå och tillgång till personal och så förstås att döttrarna finns på orten.
- Det var en lättnad att få komma hit, tycker hon.
Äldreboendet i Stenhagen öppnade under de borgerligas tid vid makten men byggbeslutet fattades redan 2004 under den förra, rödgröna majoriteten. De närmaste två åren planerar kommunen att starta ytterligare fyra boenden med totalt 280 platser. Även i de fallen handlar det om långsiktiga planer där de båda politiska blocken varit inblandade.
En förändring av Uppsalas äldreomsorg som bär tydlig borgerlig stämpel är införandet av eget val inom hemtjänsten vilket sjösätts den första november. Det innebär att de äldre får välja om det är kommunen eller en fristående entreprenör som ska utföra uppdrag som städ, tvätt med mera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om