Nu börjar rapportfloden

Foto:

Uppsala2009-01-20 08:16
Är ljuset i mörkret slutet på tunneln eller ett annalkande tåg? Om några veckor vet vi svaret. I dag börjar rapportfloden för fjärde kvartalet 2008 och först ut är Wallenbergsfärens maktbolag Investor.
Det är inte längre en fråga om rapporterna den närmaste månaden blir positiva eller negativa. Det är inte ens fråga om de blir negativa. Frågan är om de blir mycket, eller bara lite, katastrofala.

Det är inte heller fråga om varför rapporterna blir katastrofala. Alla vet varför. När finansmarknaden såg ut att störta ned i avgrunden stannade världen upp. Företagen kunde inte få lån, investerarna lade allt på is och konsumtionen rasade.
Analytikerna tävlar nu mot varandra i domedagsprofeterande. Efter måndagens prognos från EU-kommissionen tilltar oron. De 27 EU-ländernas bruttonationalprodukt förväntas minska med två procent i år, och eftersom Europa är Sveriges viktigaste exportmarknad kommer det att få återverkningar på svensk industri - och därefter tjänstesektorn och den offentliga sektorn.

Finanskrisen började visserligen redan ett år tidigare, men inget tydde då på att det skulle gå så illa som det gjorde i september. Optimism präglade fortfarande marknaden sommaren 2008. När man läser delårsrapporter från andra kvartalet inser man att minnet är kort.
Så här såg det ut i rapportfloden efter första halvåret 2008: Swedbanks delårsrapport slog förväntningarna med en miljard kronor. Aktien fick, enligt TT, "glädjefnatt", och drog med sig hela börsen upp. Nokia kom med positiva rapporter och signaler. Electrolux presenterade en högre vinst än väntat, SKF redovisade ökad vinst, Atlas Copco visade ett starkt resultat och göt nytt mod i börsen. Scania gjorde rekordvinster, Volvo Lastvagnar gjorde sitt bästa kvartal någonsin. Till och med Carnegie lyckades gå med modesta 121 miljoner kronor i vinst.
Först när alla delårsrapporterna för sista kvartalet 2008 har presenterats kommer det att gå att få en ordentlig överblick av hur djup lågkonjunkturen är och hur illa finanskrisen slagit mot svensk industri.

Denna vecka är det rapporterna från Investor och Nokia som är intressantast att följa. Nästa vecka kommer Autoliv, Ericsson, H&M, SKF, SCA och Astra Zeneca med sina rapporter.
Första veckan i februari kommer att bli en rysare, inte minst för upplänningarna. Atlas Copcos rapport presenteras måndagen 2 februari, därefter följer SAS, Sandvik och Holmen under veckan, tillsammans med Scania, Electrolux, Stora Enso, Metro, Alfa Laval, Axfood och Volvo. Räkna inte med glädjefnatt på börsen den här gången.
Den stora rapportfloden avslutas med Assa Abloy, Boliden och Saab, fredagen 13 februari. Är det verkligen ett väl valt datum för att presentera en årsrapport? Kanske i Saabs fall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om