Vårdvalet inom specialiteten inleddes den 1 april 2014 och har inte blivit någon succé. Under de två har som gått har bara två vårdgivare med mottagningar i Enköping och Västerås ansökt och blivit godkända.
– Det är så klart ett misslyckande ur ett patientperspektiv och har skapat en frustration även i verksamheten, säger landstingsrådet Vivianne Macdisi (S), ordförande i sjukhusstyrelsen.
Hon tror att det faktum att vårdvalet nu går i graven kommer att innebära förbättringar för patienter på både kort och lång sikt.
– Akademiska sjukhuset tillförs nu de 2,5 miljoner kronor som inte kommit till användning inom vårdvalet. Den förstärkningen kommer att göra det möjligt att beta av köerna snabbare, säger hon.
Dessutom öppnar Vivianne Macdisi för att göra en upphandling av öron-, näsa-, halsmottagningar.
Oppositionen är kritisk mot beslutet. Landstingsrådet Lina Nordquist (L), andra vice ordförande i sjukhusstyrelsen, håller med om att de 2,5 miljoner kronor som tillförs Akademiska sjukhuset visserligen kan förväntas förbättra situationen för patienterna på kort sikt. Men på lång sikt hade en fortsättning av vårdvalet varit att föredra, hävdar hon.
– Vi borde vidareutveckla vårdvalet i stället för att avveckla det. Villkoren har varit för dåliga, exempelvis borde avtalstiden vara längre än fyra år, säger hon.
Det håller inte Vivianne Macdisi med om.
– Fyraåriga avtal är det normala. Det skulle vara olyckligt om vi fick olika avtalslängder inom olika vårdval, säger hon.