Nu gör de upp i tingsrätten

Med ett tryck på fel knapp har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, betalat 1,5 miljoner kronor till världsfotografen Mattias Klum som man aldrig skulle betalat. I tingsrätten i april avgörs en tvist dem emellan om 5 miljoner kronor.

Uppsala2010-03-16 05:57
- Vi har verkligen försökt. Vi jobbar ju med hållbar utveckling och har velat lösa detta i god anda, men har inte lyckats, säger Lennart Engelhardt, vd i Mattias Klum AB.

Tvisten gäller projektet Expedition Sverige som Mattias Klum och hans företag sökte partners till under 2007. Mattias Klum hade tidigare samarbetat med SLU i deras uppmärksammade kampanjer för att bli mer känt hos allmänheten. Bland annat gjorde han en 10 minuter lång film tillsammans med journalisten Folke Rydén för SLU:s räkning. I Expedition Sverige skulle SLU stå för 25 procent av finansieringen och den biologiska expertisen i projektet, som bland annat består av en webbsida där besökarna uppmanas att publicera sina naturbilder eller blogga om sina naturupplevelser i Sverige.
Ett förslag till samarbetsavtal upprättades, som SLU aldrig skrev under.
- Vi menar att det ändå finns ett avtal eftersom SLU under ett år agerat som om avtalet fanns och var påskrivet. De har klivit av, men vi menar att de inte kan göra det, säger Lennart Engelhardt.

Avtalsförslaget innebär att SLU under fem år skulle bistå med fem miljoner kronor till Expedition Sverige genom Mattias Klums företag. 1,5 miljoner kronor av skattemedel har också betalats av SLU, efter en fakturering. Men det var ett misstag, säger SLU i dag.
- Det handlar om någon som tryckt på fel knapp. Vi kan bara huka för slagen och inte säga något mer om det. Men det skulle inte ha gjorts. Jag försökte själv sätta stopp för det och vi har dokumentation bakåt som visar det, säger Mikael Jansson, på SLU:s informationsavdelning som skulle driva samarbetet med Mattias Klum.

SLU har gjort en så kallad genstämning, där man kräver pengarna tillbaka.
- De borde ha förstått att vi har gjort fel eftersom det inte finns något avtal, och borde skicka tillbaka pengarna, säger Mikael Jansson.
Från att initiativet till samarbetet togs under 2007 gick det ett år innan SLU deklarerade att man ville dra sig ur.
- Vi var tveksamma om en statlig myndighet ska gå in i ett så här stort projekt på det här viset. Vi lät också en konsult titta på avtalsförslaget som menade att det var ett ojämnt avtal där en för stor börda lades på oss, säger Mikael Jansson

Mattias Klum menar att ni under ett år agerat som om avtalet ingåtts. Hur ser du på det?
- Det för stå för dem. Vi förde diskussioner som man gör när man försöker att nå fram till ett avtal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om