Nu har den stora röran inträtt
Inget känns dödare än julskinka just nu, men resterna och lämningarna efter julen finns ännu överallt runt omkring oss. Stans soprum bågnar av tillknöcklat julklappspapper, och i livsmedelshandlarnas komposter sjuder sylta, köttbullar och sillsallad.
Här, i Hemköps komposttunnor, hamnar den julmat som inte säljs i butiken - och all annan mat som blivit för gammal. De elva tunnorna töms tre gånger i veckan, berättar Karin Soomre som jobbar på Hemköp.
Foto: Rolf Hamilton
- Här har varit full fart i dag, bekräftar andtrutet personalen vid återvinningsstationen som hade jämnt göra med att dirigera alla återvinnare uppe på rampen.
Just den här julhelgen var ovanligt lång, och en del soprum i Uppsala har därför blivit extra fulla. Men under julhelgen har soptömningen skett med normal bemanning och i normal utsträckning även om vissa turer har körts på andra dagar för att personalen skall kunna få julledigt, uppger entreprenören Samtek.
Inne på Celsiusbokhandeln var pulsen betydligt lugnare. Här var kundernas vanligaste ärende på torsdagen att återlämna oönskade julklappsböcker.
- Vi har absolut fler kunder som vill lämna tillbaks böcker än kunder som köper nya, säger Anna Berglund.
Det vanligaste skälet är att mottagaren redan har boken, eller har läst den. Och reglerna för byten är generösa:
- Om du har kvittot får du pengarna tillbaka. Har du inget kvitto får du byta boken mot en annan, säger Anna Berglund.
En annan fråga är var all överbliven julmat som inte säljs tar vägen. Före jul dignade handlarnas diskar av skinkor och korvar. Var finns maten nu? Var tar överskottet av åldrande rödbetsssallad och utgångna skinkor vägen?
I ett gråmålat, neonrörsupplyst kompostrum i anslutning till Dragarbrunnsgatan finns svaret. Här står elva komposttunnor som töms tre gånger i veckan, och i deras inre jäser nu osåld julmat från Hemköp vid Stora Torget. Tunnorna är prydligt märkta med "Kött/chark", "Frukt/grönt", "Ost/mejeri" och "Bröd". Kött/chark-tunnan är nästan ful, och kröns av något som för tankarna till köttbullar.
- Vi komposterar all mat som vi inte säljer, julmaten också förstås. Först bryter vi förpackningarna och sedan sorterar vi maten i rätt kärl. Det har vi gjort i många år nu, säger Lena Karlsson, inköpschef.
Fakta
Så här sorterar du ditt julavfall
Blommor, obehandlad mossa, halm - kompost
Glitter, snören - brännbart
Julgran, en- och tallris - grovavfall, återvinningscentral
Julgransbelysning, julkort med batteri - elektronikavfall, återvinningscentral
Julgranskulor - brännbart
Julklapps-, omslags- och silkespapper - pappersförpackningar, återvinningsstation
Julkort - returpapper, återvinningsstation eller separat insamling
Kartonger av wellpapp - pappersförpackning, återvinningsstation
Mossa, flamskyddsbehandlad - brännbart
Stearinljus - brännbart
Tomtemask - brännbart
Värmeljushållare, marschaller - metallförpackningar, återvinningsstation
Källa: Uppsala kommun
Så här sorterar du ditt julavfall
Blommor, obehandlad mossa, halm - kompost
Glitter, snören - brännbart
Julgran, en- och tallris - grovavfall, återvinningscentral
Julgransbelysning, julkort med batteri - elektronikavfall, återvinningscentral
Julgranskulor - brännbart
Julklapps-, omslags- och silkespapper - pappersförpackningar, återvinningsstation
Julkort - returpapper, återvinningsstation eller separat insamling
Kartonger av wellpapp - pappersförpackning, återvinningsstation
Mossa, flamskyddsbehandlad - brännbart
Stearinljus - brännbart
Tomtemask - brännbart
Värmeljushållare, marschaller - metallförpackningar, återvinningsstation
Källa: Uppsala kommun
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!