Till kompisarnas jubel äntrar tre tjejer scenen i ett karaokerum på Melody Club vid Dragarbrunnsgatan. En discolåt pumpar fram snabba rytmer medan texten rullar fram på en skärm. Iklädda hattar och glitterkavajer sjunger tjejerna för full hals medan rummet vibrerar av basljudet från högtalarna.
Melody Club öppnade i november och är ett av de senaste tillskotten på Dragarbrunnsgatan. Där ligger krogarna numera så tätt att de behöver erbjuda något särskilt för att locka gäster.
– Det är bra att sticka ut, karaoken har blivit en snackis, säger Christian Maggio, delägare i Melody Club.
En av kvällens besökare är Matilda Gustafsson. Och det var just karaoken som gjorde att hon och hennes kompisar valde att lägga slantarna på Melody Club.
– Vi är här för en födelsedagsfest. Det är kul att göra något ihop, inte bara sitta och äta middag, tycker Matilda Gustafsson.
Dragarbrunnsgatan är Uppsalas främsta krogstråk och där trängs numera 20 restauranger på en sträcka av knappt 600 meter.
Anders Törnkvist driver bland annat Plock och har från första parkett sett den stora förändring som Dragarbrunnsgatan genomgått.
– Det går inte att jämföra med hur det var för 17 år sedan när vi öppnade Plock. Då var det betydligt färre restauranger här och flödet av människor var mycket mindre, säger han.
Gatans 20 krogar har plats för sammanlagt 2 000 sittande matgäster.
– Att flera restauranger ligger samlade längs Dragarbrunnsgatan är bra. Det drar folk och gör att de kan gå från krog till krog, anser Christian Maggio.
Men branschen är knappast guld och gröna skogar. UNT har gått igenom de senaste årsredovisningarna för tio av gatans krogbolag. Siffrorna, som är från 2023, visar att många får jobba hårt för att hålla näsan ovanför vattenytan. Omsättningen för de tio granskade bolagen var i snitt 10 miljoner. Det genomsnittliga resultatet blev ett underskott på cirka 200 000 kronor och inget av bolagen redovisade en vinst som översteg 600 000.
Dock ska man komma ihåg att de här uppgifterna gäller 2023 då inflation, räntehöjningar och efterdyningarna av pandemin troligen satte sina spår. Det finns tecken på att gästerna nu återvänder till borden, menar flera krögare.
– Folk stannar lite längre och beställer in lite mer. Under 2024 vände det för vår del och vi gjorde ett överskott på några hundra tusen kronor, berättar Anders Törnkvist som förutom Plock även står bakom Kött Kök & Bar.
En ny krog innebär ofta en miljoninvestering. Melody Club har investerat inte mindre än 25 miljoner kronor i lokalerna inklusive de nio karaokerummen. För att få igen de pengarna kommer det att krävas många karaokebesök (från 150 kronor per person) och en mängd drinkbrickor (2 500 kronor för ett helrör sprit med groggvirke).
Restaurangerna längs gatan kommer och går. Enbart sedan oktober har fem nya ställen tillkommit medan andra försvunnit. En dag i slutet av januari kliver UNT in på en lokal i korsningen Dragarbrunnsgatan/St Olofsgatan och hamnar i ett mindre kaos.
– Nu är det bara 24 timmar kvar tills vi öppnar, utbrister en stressad Gunnar Björkholm, som just lägger sista handen vid sin senaste skapelse kallad Contento Deli.
På ett bord ligger en borrmaskin, några hantverkare installerar lampor och mot en vägg står några skyltar i väntan på att sättas upp. Gunnar Björkholm har drivit Tegel och Llamice i samma lokaler och antyder att det inte gick jättebra ekonomiskt. Nu testar han en annan variant.
– Flera ställen på Dragarbrunnsgatan har samma prisklass. Den här gången prövar vi ett koncept med priser som fler ska ha råd med. Här kan man få en maträtt för 118 kronor och en öl för 59, berättar han.
Stråkets allra senaste tillskott, koreanska Monster Chicken, ligger i den del av S:t Per-gallerian som vetter ut mot Dragarbrunnsgatan. Här slogs portarna upp i början av februari. Ägaren Felix Huang, som driver två restauranger i Stockholm, har valt att testa lyckan i Uppsala.
– Uppsala passar oss bra eftersom vi riktar oss mot ungdomar, bland annat studenter och människor från andra länder, säger Felix Huang. En fördel med lokalen är att den ligger nära Filmstaden som drar folk till den här delen av gatan.
Just Filmstaden, som öppnade i somras, lyfts av flera krögare som en magnet för krognäringen. Biografen har plats för 900 besökare och förhoppningen är att de ska vilja ta ett glas eller en bit mat i samband med filmen.
I direkt närhet till Filmstaden har det under senaste halvåret poppat upp flera krogar, bland annat Blackstone och Bacán på biografens tak.
Frågan är vilka som kommer att överleva den allt tuffare kampen om Uppsalabornas plånböcker. Michel Moussan, delägare i Bacán, tror dock att konkurrensen pressar fram ett bättre krogutbud.
– Det råder en viss överetablering men det gör också att man måste erbjuda vad folk vill ha. De som har ett för luddigt koncept får svårt att klara sig, tror han.
Irländska puben O'Neills satsar på personlig service. Det blir tydligt när UNT öppnar dörren och möts av en glad och skäggig man.
– Hello there, who are you? Most welcome, utbrister ägaren Neil Doherty och ser uppriktigt förtjust ut över att ta emot främlingen som just klev in.
Neil Doherty säger att han försöker få sina gäster att känna sig hemmastadda.
– Man måste ha passion för sin krog och personlig service är viktigt. På en del ställen får folk beställa via en app och det finns inte ens en servitör som kommer och frågar hur maten var, det duger inte.
Neil Doherty ger inte mycket för franchise, där den som driver krogen får köpa in sig på ett färdigt koncept.
– Ta till exempel franchise-stället TGI Friday som nyligen låg i Åhlénshuset, säger han. Jag såg direkt att stället inte skulle funka och det tog bara några månader innan det slog igen.
På Dragarbrunnsgatan kan den hungrige välja mellan en rad kök, från japanskt till italienskt, koreanskt, latinamerikanskt och mycket annat. När UNT frågar några Uppsalabor om de saknar något i matväg på stråket blir svaret i de flesta fallen nej.
Ajshe Seferei, som hänger i baren på Monster Chicken, säger att hon gärna vill se fler aktiviteter på krogarna.
– Jag gillar ställen som har quiz, karaoke och sånt. Jag lockas även av fint designade krogar.
Johan Mård brukar besöka flera av vattenhålen längs Dragarbrunnsgatan.
– Utbudet är hyfsat varierat men det vore fint även med sydasiatisk mat. Och en nattklubb med dans skulle vara kul.
De senaste krogtillskotten har etablerats på Dragarbrunnsgatans norra del, mot S:t Olofsgatan till. En halv kilometer söderut, i andra änden av stråket, finns Korfu. Det något bedagade stället huserar på adressen sedan mitten av 1970-talet och är en av Uppsalas äldsta restauranger.
Ägaren Marinko Baban kämpar på här sedan 40 år tillbaka.
– Korfus långa historia är något som lockar gäster, säger han samtidigt som han skriver upp på griffeltavlan vad som ingår i dagens lunch.
Korfu ligger ganska så avsides, en bit från pulsen på det övriga stråket. Men Marinko Baban ser ändå ljust på framtiden. En orsak är att det längs Strandbodgatan, helt nära Korfu, byggs för fullt. Husen ska bli bostäder och kontor åt 5 000 personer och en del av dem kommer säkert att slinka ner på Korfu och andra restauranger i närheten.
Och Korfu kan stoltsera med något som mer hippa krogar knappast har på menyn: isterband.