Nu kan brandförsvaret öka styrkan

Brandförsvaret får ja till fler hel- och deltidsbrandmän. Det innebär att brandkåren kommer att kunna rycka ut snabbare än i dag. Ny station planeras i Uppsala.

Tio nya brandmän ska göra Uppsala säkrare när larmet går.

Tio nya brandmän ska göra Uppsala säkrare när larmet går.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2019-05-05 21:02

Beslutet togs vid ett ägarsamråd som hölls sent i fredags och innebär att Uppsalas tre brandstationer får ytterligare tio tjänster. Deltidsstationerna på landsbygden ökar bemanningen från 56 till 62 tjänster. Utökningen beräknas kosta cirka tolv miljoner kronor.

– Vi ställde oss enhälligt bakom förslaget, säger kommunalrådet Erik Pelling (S) som representerar Uppsala kommun i det gemensamma räddningsförbund där Tierp och Östhammars kommuner också ingår.

Anledningen till satsningen är räddningstjänstens larm om att framkomligheten blivit sämre i Uppsala genom ökad trafik, förtätningar, farthinder och avsmalnade vägavsnitt. Med mer personal kan flera bilar rycka ut från samma station. Det gör att släckningsarbetet kan starta tidigare.

Läs mer: Trafiken bromsar brandkårens utryckningar

Har kommunen anlagt för många trafikhinder när inte brandförsvaret kommer fram i tid?

– Nej. Vi följer bara Trafikverkets nollvision för att minska antalet olyckor. Vissa tror att hindren är miljöåtgärder för att minska trafiken. Men det är fel. Trafiken har ökat kraftigt så vi är många fler som ska dela på vägnätet. Trängseln på vägarna är utmaningen, säger Erik Pelling.

Tanken är att jobbet mot nollvisionen ska fortsätta.

– Det ska vara säkert för folk att vistas i trafiken. Då är det hastigheten det handlar om. Med lägre hastigheter minskar de svåra olyckorna.

Erik Pelling anser att det gynnar brandförsvaret som inte behöver åka ut på lika många trafikolyckor.

– Sen måste brandförsvaret kunna komma fram. Det måste vi göra något åt. Ett sätt är att öka bemanningen som vi nu gör, säger han.

Ett annat sätt är att öka antalet brandstationer.

– Vi diskuterar en fjärde station. Den kan komma att ligga någonstans i Södra staden som ska byggas ut kraftigt till år 2050. Det är osäkert om stationen i Rosendal har kapacitet att täcka upp för ett så stort område, säger Erik Pelling.

Kostnaderna för landsbygdens deltidsbrandmän har kunnat pressas med nästan en miljon kronor genom att skrota ett förslag om att införa så kallade "första insatspersoner". Tanken var att de skulle utrustas med specialfordon för att kunna rycka ut direkt hemifrån. Nu ska i stället deltidsstationerna byggas ut. Det blir billigare.

Brandförsvaret fick skära ned i sin budget i början av 2000-talet då ekonomin var svag.

– Den har blivit bättre nu när vi samverkar tre kommuner emellan. Samtidigt har befolkningen vuxit. Det gör den här utökningen nödvändig, säger Erik Pelling.

Slutgiltigt beslut i frågan tas av räddningsnämnden.

Tre kommuner 17 stationer

Brandförsvaret är organiserat i en gemensam räddningsnämnd för Tierp, Uppsala och Östhammars kommuner. Totalt har kommunerna 17 brandstationer.

Uppsala: Rosendals brandstation, Bärby brandstation, Fyrislunds brandstation.

Landsbygden: Storvreta brandstation, Björklinge brandstation, Almunge brandstation, Almunge Järlåsa brandstation, Skyttorps brandstation, Alunda brandstation, Knutby brandstation, Österbybruks brandstation, Gimo brandstation, Tierps brandstation, Östhammars brandstation, Söderfors brandstation, Skärplinge brandstation och Öregrunds brandstation.

Utöver brandstationerna finns 5 räddningsvärn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om