Nu kan du också lyssna på unt.se

Från och med i dag kan alla få unt.se:s artiklar upplästa direkt från webben. Den nya syntetiska taltekniken är på stark frammarsch och finns redan på Tokyobörsen, vid EU-parlamentet och det svenska hovet.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2008-06-10 00:01
UNT blir den första dagstidning i landet som inför talande webb. Det innebär att läsarna genom ett enkelt knapptryck kan få en artikel uppläst för sig.

Uppläsaren, som kallas för Erik, kan både artikulera och nyansera sitt språk.
- På det här sättet blir vårt innehåll tillgängligt för väsentligt fler, säger Carl-Åke Eriksson, chef för digitala medier på UNT.
- Tjänsten är praktisk för många och en förutsättning för vissa när det gäller att ta del av innehållet. Det kan exempelvis vara personer med särskilda behov, som nedsatt syn, läs- och skrivsvårigheter eller med dåliga kunskaper i svenska.
- Många tycker också att det är bekvämt att lyssna i stället för att läsa artiklarna.

Kvaliteten på den syntetiska taltjänsten är hög och tekniken utvecklas snabbt. De mekaniskt maskinmässiga datorrösterna som fanns för tio år sedan har ersatts av naturtrogna speakerröster.
Bakom utvecklingen står Uppsalaföretaget Voicecorp vars vision är att talsätta Internet.
- Vi har utvecklat en programvara som kopplar samman modern talteknik med den information som finns på webben. På så sätt kan vi tolka hemsidor till tal. Till det har vi utvecklat ett stort uttalslexikon så att uppläsningen blir bättre och mer naturtrogen på en rad olika språk, säger grundaren och vd:n Niclas Bergström.

Det har gjort att taltekniken nu går från att vara ett hjälpmedel för funktionshindrade till en service för allt bredare grupper.
Flera stora börser i världen har infört Voicecorps teknik. Det har också riksdagen och en rad andra stora offentliga institutioner i Sverige och Europa samt några internationella tidningar.
- För medievärlden innebär tekniken en helt ny kanal. Många tycker det är bekvämt att kunna lyssna till texter från en hemsida i stället för att läsa dem. Men kan dessutom göra annat under tiden och det ökar effektiviteten, som på Tokyobörsen. Där har inte mäklarna tid att läsa samtidigt som de sköter aktiehandeln, säger Niclas Bergström.

Utvecklingen gynnar också de cirka 20 procent av befolkningen som är äldre, lider av dyslexi, inte har svenska som förstaspråk eller hellre lyssnar än läser.
- Användandet har ökat enormt. Får några år sedan använde 100 000 människor om året vår tjänst. Nu är vi uppe i 10 miljoner i månaden. Vi har 2500 kunder. Potentiellt finns 200 miljoner i världen och de blir stadigt fler, säger Niclas Bergström.
På senare tid har han kontaktats av många mindre företag, bloggare och privatpersoner som vill ha tekniken på sina hemsidor så nu har Voicecorp börjat ta fram en teknik som också passar småkunder.
- Vi tror att nästa steg blir att införa taltekniken i mobiltelefoner. Det är svårt att läsa en webbsida på en liten skärm.

I framtiden tror Niclas Bergström att taltekniken kommer att förfinas så den som vill kan välja på olika röster och dialekter. Kanske till och med designa en egen röst.

Fotnot:
Voicecorp har i dag 17 anställda och omsätter cirka 20 miljoner kronor om året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om