Mätningarna började för en dryg vecka sedan. Redan har 120 mätningar gjorts. På tisdagsmorgonen var det dags för mätpunkt 121 på gågatan snett emot gamla riksbankshuset. Resultatet blev 46 tuggummin, 6 fimpar, 1 papper och 2 rester av organiskt material. Inte så mycket på det 25 kvadratmeter stora mätområdet kan tyckas.
– Man städar ju noga i centrum på mornarna så där är det inte så skräpigt. Men utanför själva stadskärnan är det mer, runt nationerna exempelvis, säger skräpmätarna Jesper Röjdeby och Alexander Richter Frohm.
Skräpmätningen görs inom ramen för projektet Min stad Uppsala och i samarbete med Håll Sverige rent. Tanken är att kunna lokalisera de platser som är mest nedskräpade och styra städresurserna dit.
– Resultaten kan vi använda för se var det behövs fler papperskorgar, eller färre. Kanske behövs en fimpbehållare, säger projektledare Karin Lindgren från Uppsala kommun.
Om vissa ställen har extremt mycket skräp så kan mätresultaten användas för att få olika affärsidkare eller fastighetsägare att ta ett större ansvar för nedskräpningen. Det kan handla om att upplysa folk om att inte slänga fimpar eller sätta ut askkoppar om räkning sker utanför en restaurang eller snabbmatsälle.
– Vi kommer också att presentera resultatet för Uppsalaborna och inrätta en SMS och MMS tjänst dit människor kan höra av sig om det är extremt mycket skräp eller glas på någon gata. Eller har tips på var papperskorgarna är överfulla, säger Karin Lindgren.
Landets tio större städer mäter sitt skräp i dag. Mindre skräp betyder lägre kostnader för att städa stan.