Nu ska deras framtid avgöras

En vill bli pilot. En vill läsa engelska. En tredje har inte ännu bestämt sig. Att välja gymnasium handlar om att veta vad man vill och var man hittar sin utbildning.

Felix Olin-Lidström, Wille Lund, Ting Yu och Maziar Dehgnahnian har alla bestämt sig för vilken gymnasieutbildning de vill satsa på.

Felix Olin-Lidström, Wille Lund, Ting Yu och Maziar Dehgnahnian har alla bestämt sig för vilken gymnasieutbildning de vill satsa på.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-01-14 20:59
I Uppsala kommun finns det cirka 25 gymnasieskolor att välja mellan. Av dessa bekantade sig Wille Lund, Ting Yu, Felix Olin-Lidström och Maziar Dehghanian, alla niondeklassare vid Tunabergsskolan i Uppsala, med två under den halva dag deras skola reserverat för gymnasiebesök.
- Det räcker inte. Tidigare hade vi två dagar på oss att besöka skolor, vissa skolor har till och med tre dagar, säger Maziar Dehghnanian och efterlyser en återgång till det gamla systemet.

För eleverna vid Tunabergskolan har tankarna redan en längre tid till största delen kretsat kring gymnasievalet.
- Det gör det väl för alla, säger Felix Olin-Lidström.
Senast den första februari ska alla niondeklassare ha klart för sig vilken utbildning de vill satsa på.
Felix Olin-Lidström har siktet inställt på internationella gymnasiet, främst för att det ger hög behörighet till vidare utbildning. Samma gäller för Maziar Dehghanian. Han tänker välja naturvetenskaps- eller samhällsvetenskapsprogammet.

Wille Lund har redan klart för sig vad han vill bli. Pilot.
- Då får man se världen. Min grannes pappa är pilot, berättar Wille Lund om hur han kom på den idén.
För att bli pilot ska han läsa på naturvetenskapsprogrammet ett år och sedan söka in till pilotgymnasiet i Västerås.
Ting Yu vill läsa engelska. I sitt val har hon utgått ifrån vad hon är intresserad och vilka ämnen hon är duktig i.
- Föräldrarna påverkar förstås valet en del. Kompisarna också, även om man försöker att inte lyssna på dem, säger alla med en mun.
Fakta: Gymnasievalet
* 1 februari: Sista ansökningsdag till gymnasieskolan. Ansökan görs på webbsidan gymnasievalet.uppsala.se från den 8 januari.

* Mitten av april: Preliminär intagning. Därefter öppnas webben för omval.

* 17 maj: Sista dag för omval.

* Början av juli: Slutligt intagningsbesked.

* Augusti: Reservintagning till lediga platser.

Från och med i fjol gäller betygsintag till gymnasieskolan i Uppsala kommun. Det innebär att betygen kommer att bli avgörande på populära skolor med många sökande. År 2008 kom sex procent av eleverna (134 personer) inte in på sina förstahandsval. Då var konkurrensen hårdast om platserna på målarprogrammet, energiprogrammet och frisörprogrammet. Men flest elever ville läsa samhällsvetenskapsprogrammet och naturvetenskapsprogrammet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om