Kroganställda och ordningsvakter i Uppsala ska gå en speciell kurs för att kunna identifiera gäster som är påverkade av droger. Tanken är att de sedan ska kontakta polisen som kan ta prover och vid behov upprätta anmälningar om eget bruk av narkotika.
Magnus Björkegren som äger nattklubben Flustret är positiv.
– Det är bra att de som jobbar på krogar får veta exakt vad de ska göra om någon är drogpåverkad, idag är det inte glasklart för alla. Vår linje på Flustret är att alltid ringa polisen vid misstankar om att någon tagit narkotika, säger han.
Lisa Sannervik, kommunpolis i Uppsala, hoppas att krogarna efter utbildningen ska utarbeta rutiner som gör att polisen regelmässigt kopplas in om det finns tecken på innehav eller bruk av droger.
– Hur man gör skiljer sig idag mellan krogarna. Att använda narkotika är ett brott och vi vill absolut att kroganställda ringer polisen om de fattar misstankar. Har vi tid så kommer vi, uppger Lisa Sannervik.
I oktober startar den första utbildningen i regi av bland annat polisen. Företrädare för krogar, studentnationerna och hotell har bjudits in. Kursen bygger på en metod kallad "Krogar mot knark" som tillämpas i en rad städer och som har utarbetats av Centrum för psykiatriforskning.
– Deltagarna får veta hur de kan försvåra för dem som tar droger. Till exempel kan man kapa nedre delen på toadörrarna för att se hur många som är därinne. Ofta hittas spår av narkotika just på krogtoaletterna, säger Lisa Sannervik.
2022 gjordes en kartläggning av narkotika i krogmiljöer i sju län. Av 461 kroganställda, varav 40 i Uppsala län, svarade 67 procent att de hade sett narkotikapåverkade kroggäster det senaste året. I undersökningen, som genomfördes av Centrum för psykiatriforskning, uppgav var tionde av de kroganställda, att de själva tagit droger under senaste året.
Hur mycket droger som florerar på Uppsalas krogar är givetvis omöjligt att svara på. Magnus Björkegren anser dock att läget är bättre än för två-tre år sedan.
– Då förekom jättemycket kristall i Uppsala, säger han.
Uppsalapolisen gör regelbundet besök i utelivet genom vad man kallar cityhelgkonceptet. Det innebär att uniformerade poliser markerar närvaro på nöjesställen, dels för att få en förebyggande effekt, dels för att fånga upp tips. Under polisbesöken kan personer som förefaller drogpåverkade tas ut för testning.
– Vi tar ganska mycket knark i krogmiljö, säger Lisa Sannervik.
Någon statistik över antal beslag finns dock inte.