Nu tar Fed fram sedelpressen

KRÖNIKA. I tisdags kväll kom det chockerande beskedet att den amerikanska riksbanken, Fed, sänker räntan till noll. Beslutet innebär att Fed kliver in på oprövad mark.

Foto:

Uppsala2008-12-17 20:37
Räntan är riksbankens kraftfullaste penningpolitiska vapen. I realiteten är det det enda vapnet. Tisdagens besked innebär att Fed har konstaterat det många redan insett: Det är inte ammunitionen som är slut. Det är vapnet som är trasigt.
@3b Text ojämn:Fed har liksom den svenska riksbanken använt räntevapnet för att öka konsumtionen i lågkonjunkturer genom att sänka räntan och därmed göra det billigare att låna pengar. När ekonomin riskerar överhettning och inflationen stegrar har man höjt räntan. Men 2008 års kris låter sig inte betvingas med så enkla medel.
Sedan september förra året har Fed sänkt räntan med 4,25 procentenheter, men den amerikanska lågkonjunkturen har bara förvärrats.

Nollräntan innebär att kostnaden för bankerna att låna pengar av Fed är noll. Det påverkar bankernas egna räntor gentemot varandra och mot kunderna.
Mottagandet är dock varit lojt bland analytikerna. New York Times konstaterar att det förstås är en historisk milstolpe, men att den i huvudsak är symbolisk. Interbankräntan, alltså räntan som bankerna tar för att låna ut pengar till varandra, har nämligen de senaste dagarna legat nära nollstrecket. Ändå vill ingen låna ut pengar.
Det tidigare så effektiva räntevapnet har nu lagts på hyllan och Fed famlar efter nya penningpolitiska muskedunder.
Det vapen som hittills tilltalat Fed mest för att få igång konsumtionen är en beprövad gammal maskin: sedelpressen.

Genom att köpa upp statsobligationer Fed själv har emitterat drivs obligationskurserna upp och obligationsräntorna pressas ned. Fed har på så sätt öst nya pengar över marknaden och balansen i Feds reserv har belastats med ytterligare 1,3 biljoner dollar (drygt 10000 miljarder kronor) sedan i september.
Risken med att trycka nya sedlar är att förtroendet för valutan sjunker och att inflationen tar fart.
Situationen i Sverige är inte lika allvarlig. Ännu.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist befarar nu att även Sverige kan vara på väg mot den absoluta nollpunkten, och Konjunkturinstitutets chef Mats Dillén ser sedelpressen som ett möjligt verktyg för den svenska riksbanken om konjunkturen skulle försämras och reporäntan sänks till noll.
Vad betyder det här för vanligt folk då? Just nu inte så mycket. Men om inte förtroendet i finansvärlden och framtidstron på marknaden ökar blir följden fler varsel, ökad arbetslöshet och för många människor ekonomisk ruin, inte bara i USA utan också i Europa och i Sverige.
Kanske till och med i konjunkturokänsliga universitetsstäder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om