Sakine Madons första ledare handlar om hennes uppväxt i Uppsala och vikten av fri debatt och ett öppet, demokratiskt samhälle. Hennes föräldrar var fackligt aktiva i Turkiet på vänsterkanten och tvingades fly landet för sitt engagemang. Själv blev hon liberal och feminist.
– Jag har alltid varit intresserad av demokratifrågor och inom liberalismen finns en trygg reflex när det gäller antirasism, demokrati och yttrandefrihet. Jag har växt upp i en familj där jag uppmuntrats att tänka fritt och att tänka själv. Det har jag alltid med mig, säger hon.
Hon känner mycket folk i stan och vet att hon kommer att få en målgrupp läsare med ett brett samhällsintresse. Många har redan hört av sig.
– En hel del har följt mig länge så det kommer att bli jätteroligt. Men jag har inga lojaliteter som gör att jag kommer undvika angelägna ämnen. Jag dras till det konfliktfyllda, men kommer också att skriva om det som är bra i Sverige, det glöms ofta bort, säger hon.
Många har sagt att hon är modig när hon tar strid kring exempelvis hedersförtryck. Det tonar hon ned.
– Jag tror det är ett uttryck för den svenska konsensuskulturen. En kritisk debatt är bra för samhället. Visst får man ibland arga kommentarer, men jag riskerar inte livet för att uttrycka min åsikt, säger hon.
Var kommer UNT:s läsare att kunna möta dig?
– Förutom på UNT:s ledarsida är jag väldigt aktiv i sociala medier – där nås jag nog lättast. Jag har över 56 000 följare på twitter, säger Sakine Madon.