Nu tas krafttag mot klottret
På tisdagen gick startskottet för den nya satsningen mot klottret i Uppsala. Med snabba polisanmälningar och saneringar hoppas man kunna få ett vackrare Uppsala och man behöver allmänhetens hjälp.
Klottret ska vara borta inom 48 timmar.
Foto: Rolf Hamilton
Nu har kommunen skickat ut ett samarbetsavtal till fastighetsägarna där dessa uppmanas skriva under på att direkt fotografera klottret och göra en polisanmälan och att sedan se till att få det borttaget inom 48 timmar.
Daniel Fritz, samordnare vid kommunledningskontoret, berättar att det på bara ett par veckor har kommit in ett tjugotal påskrivna samarbetsavtal och att fler är på väg. Vid tisdagens möte, där ett 50-tal representanter från bland annat fastighetsägarna, polisen och kommunen deltog, var engagemanget stort.
- Fastighetsägarna är väldigt positiva till det här. Det handlar ju om ohyggliga summor pengar fastighetsägarna och kommunen får lägga ut på sanering och det känns som att vi jobbar i medvind med den här satsningen, säger han.
På mötet deltog även representanter från saneringsbranschen som berättade att man är redo att rycka ut när fastighetsägarna slår larm.
- Det besked vi har fått är att de redan nu är rustade för att klara av det här, men annars kommer de anställa fler. Vi ställer också krav på fastighetsägarna att de anlitar saneringsbolag som står för kvalitet och miljötänkande och inte bara tittar på prislappen, säger Daniel Fritz.
Klottersatsningen kommer också att vända sig till allmänheten, bland annat genom annonser, med uppmaningen att slå larm vid klotter.
- Vi vill påminna om att klotter är en kriminell handling som ska polisanmälas. Ser man pågående klotter ska man ringa 112 och ser man en nedklottrad vägg ska man också höra av sig till polisen via telefon eller epost, säger Daniel Fritz.
Även UNT Distribution finns med i projektet och har infört rutiner på hur tidningsbuden ska gå tillväga när de får syn på klotter under sina rundor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!