En gemensam analys genomförs av Uppsala kommun, Uppsalahem, universiteten, studentkårerna och nationerna.
Förhoppningen är att äntligen få besked om hur många bostäder som faktiskt behövs.
– Hittills har det inte funnits någon riktigt klar bild över skillnaden mellan behov och efterfrågan. Nu hoppas vi få ett mer realistiskt mått som marknaden kan förhålla sig till, säger Henrik Juhlin, bostadsstrateg på Uppsala kommun.
Förenklat kan behovet beskrivas som den demografiska förändringen i Uppsala. Efterfrågan är antalet studenter som faktiskt kan och vill köpa eller hyra en bostad. Henrik Juhlin vill inte föregripa resultatet, men påpekar att det finns ljuspunkter på ungas bostadsmarknad i Uppsala.
– Med största sannolikhet kan vi konstatera att det fortfarande finns stort behov och efterfrågan på ettor och tvåor. Samtidigt har antalet sådana lägenheter ökat i högre takt än antalet unga vuxna under de senaste åren. Det är en positiv trend, men fortfarande behöver det byggas mer av alla lägenhetsstorlekar och upplåtelseformer.
Bland de stora universitetsorterna har Uppsala kommun högst antal studentbostäder i relation till antalet studenter. Problemet vid terminsstarterna är egentligen ett annat, enligt Henrik Juhlin:
– Det reella problemet, som skiljer ut Uppsala, är att det finns 27 olika aktörer på studenternas bostadsmarknad, mot i vanliga fall en eller två. Då är det väldigt svårt att få en överblick.
Han pekar på att den gemensamma bostadsportalen www.studentboet.se skapat en enklare ingång till bostadsmarknaden.