Nu väntar kartläggning av bussdäck

En stor kartläggning ska ge svar på hur bra eller dåliga däck som sitter på landets bussar. Kvaliteten spelar större roll för säkerheten än typen av däck, visar forskning.

Däck på en av olycksbussarna.

Däck på en av olycksbussarna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2007-03-02 00:01
I en enkät får bussbolagen svara på frågor om vilka däckfabrikat och modeller som sitter på fordonen. Studien väntas ge besked om de bästa däcken för respektive väglag används, eller om det är andra faktorer, till exempel ekonomi, som styr. Statens väg- och trafikforskningsinstitut (VTI) hoppas att resultatet ska bli färdigt till årsskiftet.

En tidigare studie av olyckor med tunga fordon ger inget stöd för hypotesen att vinterdäck skulle vara säkrare än sommardäck ens vid vinterväglag. I stället tyder resultaten på att däckens kvalitet och utformning, till exempel mönsterdjup, gummiblandning och sajpning (tvärgående snitt i slitbanan), är viktigare än däcktypen.
- Klart är att vinterdäck jämfört med sommardäck på tunga fordon inte alls ger samma markanta förbättring som på personbilar, säger forskaren Mattias Hjort vid VTI, där studien genomfördes för några år sedan.

Däck är ett återkommande tvisteämne efter större bussolyckor. Inget tyder på att bussarna i tisdagens svåra olycka utanför Uppsala skulle haft dåliga däck, men vid en annan större olycka för flera år sedan sydost om Uppsala var SL-bussens däck blankslitna i halkan. Enligt Bussbranschens riksförbund har medvetenheten blivit stor bland bolagen om däckens betydelse. Däremot är det inte lätt att välja i djungeln av olika modeller och fabrikat, konstaterar Tommie Vesterlund, säkerhetsansvarig på branschorganisationen:
- Vi vill ha en objektiv aktör som gör det enklare att välja rätt däck för olika väglag och olika delar av landet.

Linjebussar och annan tung trafik får i dag använda däck med mönsterdjup ända ned till 1,6 mm året runt, samma gräns som för personbilar i sommarväglag. Förbundet önskar en skärpning, men enligt Tommie Vesterlund är praxis att däcken byts ut vid 5 mm mönsterdjup. Samtidigt konstaterar han att däcken bara är en av flera pusselbitar för att undvika olyckor liknande den utanför Uppsala. Snöröjning, vägstandard, körsätt och tidtabeller spelar också viktig roll.

FAKTA


Däckrutiner hos entreprenörer i linjetrafik i Uppsala län:
  • Swebus, kör cirka 60 procent av regiontrafiken. Byter till vinterdäck under september-oktober före första halkan. Mönstret får aldrig understiga 5 mm.
  • KR Trafik, kör cirka 30 procent regiontrafiken. Byter till nya vinterdäck på alla fordon månadsskiftet oktober - november.
  • Kristian Larsson, kör linjetrafik och skolskjutsar. Byter till snö- och vinterdäck på alla fordon kring allhelgonahelgen.
  • Gamla Uppsala Buss, kör de gröna stadsbussarna i Uppsala. Har leasingavtal med en däckfirma. Kravet är att alla fordon ska ha grovmönstrade däck med minst 7 mm mönsterdjup från 15 oktober. Mönstret får aldrig understiga 4 mm.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om