Nu väntar tuffare tag mot radhusägare

Brandförsvaret skickar nu varningsbrev till radhus med brister i brandskyddet. Åtgärdas inte bristerna väntar föreläggande. Totalt berörs 2 600 radhus.

Richard Kinn, förvaltare på Uppsalahem, säger att det är krångligt att i efterhand sätta in de avskiljande väggarna på vinden.

Richard Kinn, förvaltare på Uppsalahem, säger att det är krångligt att i efterhand sätta in de avskiljande väggarna på vinden.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-11-07 13:02

Under 2012–2015 har brandskyddet inventerats i radhusen i Uppsala, Tierp och Östhammar. 55 procent av radhusen visade sig ha brister i brandskyddet. Det betyder att totalt 2 600 radhuslägenheter i de 950 kontrollerade radhuslängorna har bristande brandskydd. Brandförsvaret i Uppsala gick ut med ett föreläggande till en radhuslänga i Malma Backe som ett pilotfall. Det överklagades hela vägen upp till Högsta förvaltningsdomstolen. Högsta förvaltningsdomstolen gav dock inte prövningstillstånd, vilket innebär att kammarrättens dom, som gav brandförsvaret rätt, står fast.

Med domen i ryggen tänker brandförsvaret nu gå vidare och ge föreläggande till samtliga radhusägare eller bostadsrättsföreningar som inte åtgärdar bristerna.

– I dagarna går vi ut med ett informationsbrev. Får vi ingen reaktion på det så går vi vidare med föreläggande och i sista hand vitesföreläggande, säger Göran Carlsson, avdelningschef på brandförsvaret i Uppsala kommun.

Han säger dock att det är dumt av fastighetsägarna att invänta ett föreläggande.

– Att vänta på ett föreläggande är som att vänta med att köpa flytväst tills man ramlar i vattnet. Det är fastighetsägarens ansvar att man har ett fullgott brandskydd, säger han.

Enligt Göran Carlsson behöver kostnaderna inte bli så stora.

– Det är svårt att säga generellt men det kan handla om upp till 20 000–30 000 kronor per lägenhet, säger han.

Han säger också att brandförsvaret tolkat reglerna pragmatiskt. Egentligen ska mellanväggarna stå emot en brand i 60 minuter. För att väga kostnad mot nytta är rekommendationen att skiljeväggen ska klara 30 minuters brand.

– Då får vi en rimlig chans att hinna dit i tid om det skulle börja brinna, säger Göran Carlsson.

Slutnotan kan dock variera stort beroende på hur det ser ut. Uppsalahem åtgärdade för ett par år sedan en radhuslänga i Sävja. Här är vinden flera meter hög och rymmer dessutom förråd till lägenheterna under.

– Det blev dyrt. Det är alltid krångligt att åtgärda en sådan här sak i efterhand. För oss kostade det 150 000 per vägg, säger Richard Kinn, förvaltare på Uppsalahem.

Reglerna om brandskyddet har i princip funnits sedan 1950-talet. Men medvetenheten om detta har varit låg bland både byggherrar och entreprenörer. Det gör att det slarvades med kontrollen att brandskyddet var rätt utfört i samband med att många radhus byggdes.

51 procent hade brister i brandskyddet

Uppsala brandförsvar har under åren 2012–2015 gjort inspektioner av samtliga radhus i Uppsala, Tierp och Östhammar.

51 procent av de kontrollerade radhusen har brister i brandskyddet.

Enligt reglerna ska det finnas avskiljande väggar mellan bostäderna i en radhuslänga som står emot brand i 60 minuter. De väggarna ska gå hela vägen upp till taket.

Dessutom ska det finnas brandskydd mellan ytterväggen och takfoten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om