Ny ambulansstation planeras i Gränby

Uppsala kan få ytterligare en ambulansstation, i Gränby. Tanken är att kunna nå skadade och sjuka snabbare i kommunens norra och ostliga delar.

Landstingsrådet Börje Wennberg (S) säger inte nej till en utökning av landstingets ambulansverksamhet. Han besökte ambulansen vid Akademiska tillsammans med riksdagsledamoten Agneta Gille (S).

Landstingsrådet Börje Wennberg (S) säger inte nej till en utökning av landstingets ambulansverksamhet. Han besökte ambulansen vid Akademiska tillsammans med riksdagsledamoten Agneta Gille (S).

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-05-17 13:04

En förstudie har startats som ska ge svar på var en station kan byggas och vad det kan tänkas kosta.

– Just nu når vi inte kraven på att kunna nå 70 procent av alla patienter inom tio minuter. Med en ny station i Gränby skulle vi vinna tid vid utryckningar till kommunens nordliga och ostliga delar. Staden kommer att växa kraftigt i framtiden och vi måste kunna nå områden som Jälla och Björklinge snabbare än i dag. Att köra till Knivsta kommer att gå fyra minuter fortare. Det betyder mycket, säger Per Andersson som är chef för ambulansverksamheten vid landstinget.

Tanken är att stationen ska vara bemannad med två ambulanser som flyttas från stationen vid Akademiska sjukhuset. Men det är ännu bara i ett utredningsskede. Inga beslut är fattade.

Under fredagen besökte den socialdemokratiskt riksdagsledamoten Agneta Gille och landstingsrådet Börje Wennberg Ambulanssjukvården vid Akademiska. Wennberg, som kan bli landstingsstyrelsens ordförande om socialdemokraterna vinner valet i höst, är inte negativ till en utbyggnad av ambulanssjukvården, men kan inte heller lova att den bli av.

– Jag ser inget hinder i det. Men vi måste hitta de ekonomiska medel som krävs och vi vet ännu inte vad det kommer att kosta. Det viktiga är att vi har patienten i fokus och nu uppfyller vi inte kravet på att nå 70 procent av patienterna inom tio minuter, säger han.

Parallellt har ambulanssjukvården börjat bygga upp en egen organisation för ambulansdirigering sedan landstinget beslutat att själv ta över verksamheten när avtalet med SOS Alarm går ut i maj nästa år. Bakgrunden till det är att SOS Alarm inte anses ha klarat uppdraget full ut. Landstinget är bland annat kritiskt till att bolagets svarstider är för långa, ambulanser ska ha skickats fel och SOS Alarm anses ha dålig lokalkännedom - påståenden som bolaget förnekat.

– I maj nästa år ska vi ha en egen organisation på plats som består av egen personal. Flera av dem har tidigare arbetat med ambulansdirigering. Personalen kommer både att kunna jobba med ambulanstransporter och dirigering och intresset för det är stort, säger Per Andersson.

Organisationen som ska serva tre län får en enhet i Uppsala, en enhet i Eskilstuna och en i Västerås som kommer att kunna stötta varandra vid akutsituationer.

– Politiskt råder det enighet mellan alliansen och oppositionen om det här. Det ger en långsiktig stabilitet och vi får en vårdkedja som hänger ihop och det är otroligt viktigt, säger Börje Wennberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om