Ny app ger pendlare hopp

Resenärer på SL-pendeln mellan Uppsala och Stockholm får under hösten chansen att testa en ny app som ska göra pendlarlivet mindre nyckfullt.

SL-resenärer kliver av pendeltåget i Uppsala.

SL-resenärer kliver av pendeltåget i Uppsala.

Foto: Emelie Otterbeck/pressbild

Uppsala2015-09-17 10:21

Det är serviceföretaget Stockholmståg, som på uppdrag av SL, ansvarar för pendeltågstrafiken i Stockholmsregionen som i höst lanserar en ny prognostjänst för att förutse förseningar i kollektivtrafiken.

– Vi har hittat ett sätt att omvandla all den enorma mängd data som pendeltågen genererar till prognoser som hjälper oss att förutse förseningar redan innan de inträffar, säger Mikael Lindskog, kommunikationschef på Stockholmståg.

Dessa datamängder har kokats ned till en algoritm skapad av matematikern Wilhelm Landerholm.

– Ponera att prognosmodellen visar att ett tåg ser ut att komma 10 minuter sent till station C om två timmar. Då kan man sätta in ett nytt tåg för att se till att avgången inte blir försenad. Så fort modellen har fått informationen om det nya tåget genererar modellen omedelbart en ny prognos för hela systemet, säger Wilhelm Landerholm i ett pressmeddelande.

Mikael Lindskog säger till UNT att han ser två stora fördelar med den nya tekniken:

– Dels ger den ett bra stöd för vår interna trafikplanering, dels får resenärerna värdefull information via appen.

Appen, som döpts till "Pendelprognosen", testas just nu för fullt och ska gå att ladda ned senast vid årsskiftet, men förhoppningen är att den ska finnas tillgänglig tidigare än så.

– Resenärerna kan också se var i tågsetet det finns lediga sittplatser eftersom vi rödmarkerar fulla vagnar och grönmarkerar vagnar där det finns lediga platser, säger Mikael Lindskog.

SL:s pendeltåg inklusive Uppsalapendeln är alltså först ut. Slår försöket väl ut kan tekniken överföras till andra trafikslag och städer, enligt Stockholmståg.

Så funkar prognostjänsten

* En matematisk modell omvandlar historisk trafikdata till prognoser för varje enskilt tåg i pendeltågssystemet.

* Prognostjänsten kan upp till två timmar innan ankomst eller avgång varna för en störning som kommer att påverka tågets ankomst och avgångstid. Att prognostiden är satt till två timmar beror på att nästan inga förseningar fortplantar sig längre än så med tanke på pendelsystemets storlek.

* Samtidigt räknar också prognostjänsten ut hur andra tåg i systemet kommer att påverkas, vilket ger nya beräknade ankomsttider för alla berörda tåg helt automatiskt.

* Den indata som krävs är en tidtabell samt de kontinuerliga rapporter som Trafikverket lämnar när ett tåg passerar en mätpunkt i pendeltågssystemet.

* Syftet är att minska antalet förseningsminuter genom bättre beslutsunderlag för trafikledningen, men också att ge bättre trafikinformation till resenärerna.

* Algoritmen som ligger till grund för prognostjänsten är framtagen för pendeltågen i Stockholm på uppdrag av Stockholmståg, tillsammans med matematikern Wilhelm Landerholm. Algoritmen kan i framtiden även anpassas för andra trafikslag och städer.

Källa: Stockholmståg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om