Ny bostadsbrist i sikte

Nu börjar babyboomens barnbarn i gymnasiet. Om bara ett par år tar de ovanligt stora årskullarna födda 1991-92 studenten och är på väg hemifrån. Det byggs nya bostäder i Uppsala. Frågan är om det kommer att räcka.

Ungdomarna bör ställa sig i bostadskö hos oss, säger Åsa Hedenberg, VD i Uppsalahem.

Ungdomarna bör ställa sig i bostadskö hos oss, säger Åsa Hedenberg, VD i Uppsalahem.

Foto: Hans E Ericsson

Uppsala2007-09-20 22:00
- Jag tror att de kommer att få problem på bostadsmarknaden, säger Uppsalahems vd Åsa Hedenberg.
Statistiska centralbyrån räknar ungefär 100 000 svenskar i varje årskull fram till pensionsålder. Men de som föddes efter 1990, deras föräldrar födda på 60-talet och deras morföräldrar 40-talisterna sticker upp som tre pucklar, med årskullar runt 130 000.
Uppsalahem bygger 152 studentlägenheter på Luthagsesplanaden bakom Ekonomikum. Till våren väntas bostäderna vara färdiga för inflyttning.
- Barnen födda 1991-92 är väldigt många fler än vanligt. Det är en av orsakerna till att vi nu bygger bakom observatoriet, säger Åsa Hedenberg.

Samtidigt växer gruppen som går i pension och vill ha mindre lägenheter centralt. Det är tonåringarnas mor- och farföräldrar.
- Nu lämnar 40-talisterna sina villor, de vill i dag ha hyresrätt och en sommarstuga i stället. De konkurrerar med ungdomarna, och har betydligt större betalningsförutsättningar.
Många av de hyresrätter som nu byggs i Uppsala är seniorlägenheter. Men också det hjälper ungdomar som söker bostad, enligt Åsa Hedenberg. Nya lägenheter är modernare och har högre hyra.
- Vår utmaning är att ordna billiga lägenheter till de yngre. Så vi måste få dem som bor i de billiga lägenheterna i dag att flytta. Ett sätt är att skapa attraktiva seniorbostäder.
Hon påpekar att gruppen äldre äldre ständigt ökar, och även de vill ha hyresrätt.
- Det kommer att bli jättesvårt för ungdomarna. De kommer att behöva dra ned på sina krav, som att bo centralt. Och de kan behöva dela lägenhet med andra. Det kommer att bli lättare att få tag i en stor lägenhet, framför allt en bit utanför stan som i Gottsunda, Stenhagen, Årsta och Sävja.
Vad ska ungdomar göra för att få bostad?
- För det första ska de ställa sig i bostadskö direkt när de är 16. Sen ska de se till att inte ha skulder. Många unga har det, framför allt mobilskulder. Då kan de inte få lägenhet. Det har blivit ett stort problem. Och det kan också vara skadeståndsanspråk, till exempel om man har klottrat.

Enligt Uppsala kommuns planeringsdirektör Carl Johan Engström byggs det mer än på länge i Uppsala.
- Vi räknar med att det samlade byggande ökar. Förra året påbörjades cirka 2 000 nya lägenheter. De kommer ut på marknaden detta år eller nästa. I år påbörjas cirka 1 000-1 200, som är ute cirka 2008-09. Man kan nog förutse att det blir lättare för unga än vad det är i dag.
Hyresgästföreningen tycker inte att det byggs tillräckligt. I våras gjorde den en undersökning av unga vuxnas bostadsbehov, och gjorde en liknande undersökning 2005. Andelen som ville ha men inte kunde få tag i eget boende hade ökat.
- Enligt våra beräkningar så skulle det behövas cirka 7 650 fler bostäder i länet varav 5 500 i Uppsala kommun. Det är fler än i den förra mätningen, där motsvarande siffra var 5 100 varav 4 000 i kommunen. Då har det ändå byggts en del sedan 2005, säger Elisabeth Lönngren på Hyresgästföreningen.
Fakta
Tidigt 90-tal föddes fler än 2 600 barn om året i dåvarande Uppsala kommun inklusive Knivsta. Det brukar födas runt 2 000. Rekordåret 1991 föddes 2 774 barn.
I hela länet brukar det födas runt 3 000 barn. 1991 föddes 4 311.
Vid nyår bodde 2 488 15-åringar födda 1991 i Uppsala och 207 i Knivsta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om