Ny bussdepå känslig fråga

Uppsala kan få en ny bussdepå i storformat för både stadsbussar och landsbygdstrafik. Lokaliseringen är en känslig fråga och politikerna får nu åtta alternativ att ta ställning till.

Uppsala2004-06-10 00:00
Enligt en utredning som byggnadsnämnden tar ställning till i dag, torsdag, kan en ny anläggning kräva uppåt 100 000 kvadratmeter markyta. Det motsvarar omkring 15 fullstora fotbollsplaner.
Dagens depå för stadsbussarna vid Kungsgatan har en yta på cirka 30 000 kvadratmeter, men är trångbodd. Dessutom förväntas bussresandet öka. Planer finns också på att få plats med både stadsbussarna och landsbygdstrafiken i den nya anläggningen. Totalt handlar det om cirka 300 fordon.
Kommunen vill sedan länge flytta depån i Kungsängen, strax intill Kungsgatan. Hela stadsdelen ska på sikt omvandlas från industrimark till blandad bebyggelse med bostäder och verksamheter, enligt gällande översiktsplan. Flytten av bussdepån är viktig för att förverkliga planerna.

Flytt i storformat
Samtidigt är lokaliseringen av en ny depå en känslig fråga. Det rör sig om en flytt i storformat. Bussdepån är navet för bussarna och innehåller anläggningar för tankning och biogaspåfyllning, service, reparationer, fordonstvätt och administration.
Utredningen pekar ut åtta alternativ, som anses tänkbara (se karta här intill). Investeringen beräknas kosta runt 270 miljoner kronor, enligt en första preliminär bedömning. Då tillkommer kostnader för eventuellt inköp av mark och byggande av biogasledning till depån. Samtidigt kan kommunen räkna med goda inkomster från en försäljning av marken i Kungsängen.
Kommunens driftkostnader för en ny anläggning beräknas öka med 10-15 procent, inräknat markvärdet för nuvarande depå. Kostnaderna ökar minst med alternativ nummer två, Hovstallängen, som blir 24 miljoner kronor dyrare per år enligt en preliminär beräkning. Dyrast (+32 miljoner kronor) blir en flytt till den blivande E4-trafikplatsen i Kumla.

För och nackdelar
I utredningen vägs för- och nackdelar i de olika alternativen mot varandra. Avståndet till centrum är en viktig faktor när förare och tomma bussar ska transporteras till busslinjerna. Omgivningen måste också tåla buller och avgaser.
Ett par platser framstår i utredningen som särskilt lämpliga. I både Hovstallängen och norra Librobäck finns gott om mark. I Librobäck är dessutom kommunen markägare. Hovstallängen anses även lämpligt för infartsparkering, där bilister kan parkera bilen och fortsätta resan med buss.
Utredningen föreslår nu att frågan om samlokalisering mellan stads- och landsbygdsbussarna utreds vidare och att politikerna väljer ut några av de åtta alternativen, som sedan får studeras närmare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om